campaign-notification campaign-notification

7 Măsuri de siguranță pentru operatorii de utilaje agricole

Publicat de 28/05/2020

masuri de siguranta, măsuri de siguranță, siguranța în agricultură, siguranță fermieri, siguranță agricultorilor

Care sunt principalele măsuri de siguranță pe care operatorii de utilaje agricole trebuie să le ia înainte de a folosi un utilaj? Vă prezentăm 7 măsuri de siguranță pentru operatorii utilajelor agricole.

Fie că sunteți expert în utilaje agricole sau nu, înainte de a sări la volanul unui tractor sau combine, trebuie să luați câteva măsuri de siguranță pentru a evita accidentele de muncă.

Echipamentele agricole provoacă cele mai multe răniri și chiar decese în rândul fermierilor.

Siguranța în muncă ține de gradul de funcționare al utilajului și de atenția și cunoștințele operatorului. Un echipament în stare impecabilă este esențial, dar accidentele au loc cel mai frecvent din cauza neatenției, oboselii sau pregătirii necorespunzătoare a operatorilor.

 

Țineți cont de aceste 7 reguli simple dacă vreți să evitați accidentele:

 

1. Citiți manualul de instrucțiuni pentru operarea utilajului și nu vă abateți de la cele scrise în acesta. Indiferent de echipamentul agricol pe care îl folosiți, studiați cu atenție manualul de instrucțiuni al acestuia.

Este foarte posibil ca noul tractor pe care l-ați achiziționat să funcționeze diferit de cel vechi, de exemplu. Producătorii includ adesea noi funcții și schimbă așezarea comenzilor pe panoul de bord, mai ales dacă schimbați brand-ul. Oamenii funcționează prin automatisme, dar acestea pot duce la accidente dacă nu v-ați familiarizat cu noul utilaj. Chiar dacă pare o muncă în zadar, acordați atenție instrucțiunilor și recomandărilor producătorului.

 

2. Respectați legea și fiți la curent cu reglementările în vigoare. Aceste norme au rolul de a proteja operatorul utilajului și pe cei din jurul său. În plus, cunoașterea legii și respectarea ei vă ferește de amenzi.

Abonați-vă la reviste de profil, citiți bloguri pentru pasionații de utilaje sau folosiți social media în beneficiul dumneavoastră. Sunt atât de multe surse de informare în zilele noastre, încât scuza „n-am știut” nu se mai aplică. Fiți conectat la tot ce mișcă în materie de legislație și veți evita atât accidentele, cât și amenzile.

 

3. Plăcuțele de avertizare asupra încărcăturii sau vitezei de deplasare pot salva o viață. Dacă operați un tractor pe drumurile publice și aveți poate chiar două remorci pline de porumb, viteza de deplasare va fi una redusă. Poate doar de maximum 40 km/h. În acest caz, ajută dacă veți instala pe ultima remorcă o plăcută metalică reflectorizantă care să îi avertizeze din timp pe șoferi că viteza de deplasare a tractorului este redusă.

Șoferii circulă adesea cu viteză, mai ales în zonele rurale, în sate și comune. Drumurile sunt libere, iar poliția își face rar apariția. Dar tocmai din cauza acestei relaxări și neatenției au loc foarte multe accidente rutiere. De la animale care apar din neant pe carosabil, la căruțe sau utilaje agricole nesemnalizate corespunzător.

 

4. Fiți echipat corespunzător. Asta înseamnă ca hainele dumneavoastră și ținuta să fie ca la armată! Atenție la șireturile desfăcute, cordonul unei jachete sau chiar gluga hanoracului. Acestea au dus la accidente grave și chiar moarte. În cazul doamnelor, părul trebuie strâns în coadă sau coc. Acesta se poate prinde în mecanismul unui utilaj și urmările pot fi tragice.

Trebuie să acordați atenție detaliilor, chiar dacă aceste măsuri par exagerate. În plus, nu ar strica să folosiți echipament de protecție de genul celui folosit de muncitori pe șantier. Cască, bocanci cu bombeu metalic, ochelari de protecție sau căști. În funcție de munca pe care o depuneți în fermă.

 

5. Asigurați-vă că sunteți odihnit. Dacă operați utilaje atunci când sunteți obosit, riscul de accidente crește. Nu este niciun secret. Același lucru se întâmplă și când conduci o mașină. Bineînțeles, este improbabil că veți adormi la volanul tractorului, însă cu siguranță nivelul de concentrarea va fi redus.

siguranță agricultorilor

Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese. Acest lucru nu a fost poate niciodată mai adevărat ca atunci când lucrați la câmp. Acest gen de muncă este istovitor și vă poate induce un grad de oboseală ridicat, comparativ cu alte sarcini. Când vă simțiți obosit, nu ezitați să luați o pauză relaxantă sau chiar să trageți un pui de somn.

 

6. Evitați consumul de alcool. Într-o zi toridă de vară, nimic nu e mai bun decât o bere rece băută la umbra combinei agricole, pe câmp. Dar chiar și o bere sau un pahar de alcool vă poate afecta capacitatea de a opera un utilaj în siguranță. Intervine relaxarea și vă pierdeți concentrarea.

Alcoolul, cumulat cu oboseala muncii la câmp, este cel mai mare inamic al unui muncitor. Nu puține accidente s-au petrecut tocmai pe fondul consumului de alcool, fie el și moderat. De aceea, vă recomandăm să vă bucurați de un pahar cu bere sau vin la sfârșitul zilei de muncă.

 

7. Fiți concentrat și puneți accentul pe măsurile de siguranță. Atenție sporită la tot ce se întâmplă în jur, direcția în care se îndreaptă tractorul sau combina și la eventualele obstacole care vă apar în cale. Șanțuri, denivelări sau diverse obiecte nelalocul lor.

Orice utilaj este dotat cu elemente de protecție a operatorului. Centura de siguranță, cabina de protecție și anumite restricții mecanice, toate trebuie să fie nealterate. Creați-vă un mediu sigur de lucru și folosiți la maximum toate aceste elemente de protecție.

 

 

În încheiere, trebuie să vă gândiți și la cei din jur. La siguranța copiilor, a familiei și a muncitorilor. Asta înseamnă că cei mici trebuie să fie educați în privința pericolului pe care îl reprezintă un utilaj și să știe că nu este de joacă în preajma unui tractor sau combine. În ceea ce îi privește pe angajați, aceștia trebuie să respecte cu strictețe regulile și să cunoască normele de siguranță în fermă.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )