campaign-notification campaign-notification

7 Sfaturi pentru operatori pe timp de iarnă

Publicat de 06/01/2021

sfaturi pentru operatori, folosirea utilajelor iarna, cum folosești utilajele iarna, accidente cu utilaje, utilaje, echipamente construcții, echipamente agricultură, iarnă

Ce măsuri de siguranță trebuie să iei când operezi utilaje pe timp de iarnă? Iată 7 sfaturi utile pentru operatorii de utilaje:

Sfaturi pentru operatori pe timp de iarnă

Pe lângă pregătirea utilajelor pentru sezonul rece, factorul uman este deosebit de important în această perioadă a anului. Mai exact, siguranța operatorilor de utilaje pe timp de iarnă.

Românii au vorba „iarna nu-i ca vara” și, chiar dacă pare o expresie redundantă, aceasta chiar se aplică în lumea utilajelor. Iarna, echipamentele trebuie întreținute diferit și mentenanța este vitală. În cele ce urmează, veți vedea că zicala cu pricina li se aplică mai ales operatorilor de utilaje.

Iarna, cele mai mari riscuri sunt hipotermia și degerăturile, alături de accidentele cauzate de alunecări sau alte cauze externe. Suprafețele devin alunecoase în sezonul rece și rănile suferite în urma unei patinări involuntare pe gheață pot fi chiar fatale. Mai ales când vorbim despre un mediu de lucru ostil, așa cum este un șantier, de exemplu. Alte accidente pot fi provocate din cauza vizibilității precare, cauzate de fenomenele meteorologice extreme pe care ni le aduce iarna.

Și carosabilul poate fi alunecos, iar atunci vorbim de frecventele accidente de circulație cauzate de neadaptarea anvelopelor sau a vitezei la condițiile de drum. În continuare, vă prezentăm măsurile de prevenție pe care trebuie să le luați, pentru a evita neplăceri și accidente în sezonul rece.

 

1. Îmbracă-te corespunzător.

Dacă știi că o să lucrezi afară, trebuie să ai îmbrăcăminte călduroasă. Chiar dacă nu ești un om friguros de fel, nu știi niciodată când te lovește gerul. Ia-ți mai multe straturi de îmbrăcăminte, pentru a putea face trecerea din interior spre exterior în mod natural. Majoritatea dintre noi nu ne mai dăm geaca jos când intrăm la căldură și petrecem câteva minute înăuntru, ceea ce ne face să transpirăm și să răcim când ieșim iar în frig.

Poartă șosete groase și mănuși care opresc frigul. Extremitățile corpului trebuie izolate bine și ferite de îngheț. Totodată, ia în calcul modul în care îmbrăcămintea îți afectează auzul, văzul și felul în care simți utilajul pe care îl controlezi. Dacă porți mănuși în cabină, de exemplu, ai grijă la comenzi și manevre.

 

2. Nu atinge suprafețe metalice înghețate.

 

Utilajul este un colos metalic, așa că, iarna, acesta reprezintă o adevărată capcană. Mai ales dacă nu porți mănuși. Fie că inspectezi echipamentul înainte de a trece la treabă sau pur și simplu te urci în cabină, mănușile sunt esențiale. Dacă atingi obiecte de metal care a înghețat, te poți alege rapid cu răni pe mâini.

 

3. Atenție la suprafețele alunecoase.

 

Iarna ne transformăm cu toții în patinatori de ocazie și chiar trotuarul poate deveni periculos. Ce să mai zicem atunci de un șantier? Treptele, mânerele, clanțele, balustradele, toate sunt expuse la îngheț și reprezintă un real pericol. Atenție la urcarea în utilaj, pentru că acela este momentul în care se produc cele mai multe alunecări. Coborârea din cabina operatorului poate să fie la fel de periculoasă.

 

4. Drumul să fie liber.

 

Tracțiunea unui utilaj poate să fie la fel de afectată precum cea a unei mașini care se luptă să-și mențină direcția pe o șosea acoperită de zăpadă. Excluzând echipamentele pe șenile, cele pe roți funcționează pe același principiu cu autoturismele și se supun acelorași legi ale fizicii. Așadar, atenție la uzura și vechimea anvelopelor.

Ia în calcul că un drum înghețat de curând poate masca șanțuri și gropi sau poate ascunde denivelări periculoase pentru utilajul tău. Dacă traversezi o porțiune necunoscută și aceasta este acoperită de zăpadă, poți da de o zonă care să nu poată susține zecile de tone ale unui excavator, de exemplu. Obstacolele și alte pericole pot fi mascate de zăpadă și îți pot avaria utilajul, așa că nu ar strica să inspectezi în prealabil drumul pe care urmează să te deplasezi.

 

5. Circulă cu viteză redusă.

Este un fapt binecunoscut că viteza ridicată încetinește timpul de reacție în caz de pericol sau accident. Totodată, o viteză mare înseamnă un impact mai sever și urmări pe măsură, așa că este bine să circuli încet, mai ales iarna. O suprafață alunecoasă înseamnă că timpul și distanța în care un utilaj se oprește cresc.

Atunci când condițiile de iarnă pun stăpânire pe căile de acces, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încetinești. Atenție la poduri sau la zonele în pantă sau în rampă. Acestea sunt primele care îngheață, așa că riscul de a pierde controlul utilajului este mai mare decât în mod normal.

 

6. Nu lucra noaptea.

 

Evită, pe cât posibil, să te afli la comanda utilajului tău în condiții de luminozitate scăzută. Dacă muncești într-o zonă industrială sau pe un șantier, luminile de lucru nu îți vor fi de ajuns pentru a te putea deplasa în condiții de maximă siguranță. Lumina artificială nu va scoate în evidență pericolele care se pot ascunde în unghiurile moarte sau eventuale obstacole aflate la semi-înălțime. Reține, întotdeauna trebuie să vezi absolut tot ce ți se așterne în față și tot ce se află deasupra ta.

 

7. Fă pauze dese.

 

„Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese” este o altă zicală preferată a românilor. Dar, și în acest caz, este adevărată. Pe măsură ce vremea se răcește, muncitorii obosesc mai repede, iar corpul consumă resurse importante pentru a-și menține temperatura optimă. Sfatul nostru este să faci pauze într-un loc încălzit, și să consumi băuturi calde și gustări proteice.

Dacă ai nevoie de excvavatoare, la Utilben găsești o gamă variabilă de excavatoare noi și excavatoare second hand
 
 
 
 
UTILBEN dealer de utilaje de calitate noi și second hand din România cu garanție și posibilitate de finanțare.
 
 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )