Calendarul fermierului pentru luna august

Publicat de UTILBEN25/07/2023

calendarul fermierului august, agricultura august, lucrari agricole august, utilaje agricultura, tractoare agricole, cositori, greble, vidanja

Afla care sunt activitatile agricole specifice lunii august din calendarul fermierului si care sunt echipamentele potrivite pentru aceste lucrari.

Calendarul fermierului pentru lucrările agricole din luna august

Luna august, denumită și Gustar, este o perioada din an în care fermierii desfășoară ultimele etape ale recoltării și depozitării, în ceea ce privește cultura mare. De asemenea, la debutul lunii, agricultorii curăță terenurile de resturi vegetale și efectuează arăturile în vederea pregătirii solului pentru însămânțările de toamnă.

În acest articol, vom explora calendarul fermierului pentru luna august și vă vom prezenta care sunt echipamentele agricole folosite în această perioadă pentru a optimiza activitățile  din ferme.

Principalele lucrări agricole din calendarul fermierului pentru luna august:

  • Fermierii va continua recoltarea ultimelor culturi de păioase, fasole, porumb pentru însilozare și cartofi.

  • Va fi recoltat porumbul din hibrizii timpurii și semitimpurii, soia, floarea soarelui și sfecla de zahăr.

  • Se va continua recoltatul furajelor pentru fân și masă verde.

  • Vor fi realizate arăturile pe terenurile eliberate de resturi vegetale și se vor aplica îngrășăminte organice.

  • Se va însămânța rapița pentru boabe.

  • Se pregatesc silozurile pentru cartofi și sfecla furajeră

  • Se va efectua controlul și condiționarea semințelor pentru semănat.

Utilaje disponibile în gama Utilben:

Lucrările agricole din diferite domenii ale agriculturii

  1. Legumicultură:

  • Sunt recoltate roșiile timpurii, castraveții, vinetele, ardeii, dovleceii, morcovii, fasolea și alte rădăcinoase.

  • Este efectuată copilirea plantelor și se îndepărtează frunzele uscate care pot purta germeni de boli sau diverși dăunători.

  • Sunt semănate culturi de toamnă precum cele de varză, castraveți de toamnă, spanac, praz sau salată.

  • Ceapa și usturoiul sunt recoltate, puse la uscat și depozitate în  spații uscate și umbroase.

  • Pepenii galbeni și verzi sunt recoltați și comercializați.

  • Fermierii aleg semințe pentru a le utiliza anul următor și le păstrează în pungi de hârtie.

  • Starea fitosanitară a culturilor este monitorizată, aplicându-se tratamente adecvate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. 

  1. Cultură mare

  • În luna august, fermierii se ocupă cu întreținerea culturilor prășitoare prin aplicarea erbicidelor și efectuarea prașilor manuale.

  • Terenurile sunt curățate și arate pentru însămânțările de toamnă.

  • Sunt finalizate lucrările de recoltare, transport și depozitare pentru culturile de cereale păioase.

  • Se efectuează recoltarea porumbului pentru însilozare, a soiei și a floarei soarelui.

  1. Pomicultură

  • Se recoltează soiurile timpurii de mere, pere și prune, precum și nucile verzi și alunele.

  • Merele de vară sunt culese cu 2 săptămâni înainte să se coacă pe deplin. Acestea sunt depozitate în spații răcoroase.

  • Prunele se culeg manual cu 2-4 zile înainte de maturitatea deplină. Prunele destinate uscării sau industrializării sunt culese când sunt complet coapte, prin scuturarea ramurilor, pe folii de plastic sau prelate.

  • Prunele folosite pentru prepararea țuicii sunt depozitate în butoaie și expuse la soare pentru a începe procesul de fermentație. 

  • Perele de vară trebuie culese cu 8-12 zile înainte de maturitatea deplină, când fructele își schimbă nuanța în verde-gălbui pe partea umbrită. Perele culese la momentul potrivit au o mai bună rezistență la transport, o coacere mai lentă în depozit și pot fi păstrate aproximativ 2 săptămâni.

  • Nucile verzi sunt culese în această perioadă pentru consumul miezului în stare verde. Nucile se culeg zilnic sau la interval de 2-3 zile, dacă plantația este bine împrejmuită, pentru a evita mucegăirea, mai ales în perioadele ploioase.

  • Arborii și arbuștii care înfloresc vara pot fi tăiați pentru a le da forma dorită, după ce au încetat înflorirea. Se elimină ramurile moarte sau bolnave.

  1. Viticultură

  • În această perioadă, se recomandă aplicarea ultimelor tratamente și executarea ultimelor prașile.

  • La începutul lunii, va continua procesul de legare a lăstarilor.

  • În primii trei ani de la plantare, se va realiza al doilea copcit al plantățiilor pentru a favoriza dezvoltarea sistemului radicular și pentru a conferi viitorilor butuci rezistență la secetă.

  • Pentru a permite ciorchinilor de struguri să beneficieze de lumină și soare, se vor îndepărta frunzele din jurul lor.

  • Strugurii timpurii, potriviți pentru consumul direct, vor fi recoltați doar atunci când sunt complet copți. Strugurii roșii vor fi culeși aproximativ 10-15 zile după cei albi, iar soiurile aromate se vor recolta cu aproximativ 10 zile mai târziu decât cele roșii.

  1. Zootehnie

  • Se efectuează furajarea suplimentară a animalelor.

  • Fermierii efectuează cosirea și strângerea fânețelor.

  • Sunt protejate păsările tinere în fermele mici împotriva intemperiilor prin pregătirea clocitorilor și obținerea ultimelor generații de pui de vară.

  • Se respectă normele de bunăstare a animalelor pentru protejarea acestora în perioada foarte caldă, având în focus măsurile pentru porcinele sensibile la căldură.

  • Se recoltează lucerna în momentul în care este îmbobocită și se depozitează în condiții optime.

  1. Apicultură

  • Pregătirea familiilor pentru creșterea albinelor de iernare necesită atenție deplină. Calitatea și cantitatea hranei sunt de o importanță primordială în acest sens.

  • Se efectuează lucrări de organizare a cuibului, cum ar fi îndepărtarea fagurilor goi și desăpăcirea celor cu cantități mici de miere, echilibrarea și completarea cu faguri cu miere din familii mai puternice.

  • Zonele de deal și Delta Dunării sunt surse importante de cules natural, inclusiv fâneață și flora de baltă, în această perioadă.

  • Se realizează examinarea clinică a familiilor de albine și se aplică tratamentele necesare, dacă este cazul.

  • Fagurii cu miere de mană sunt eliminați.

  • Se continuă lucrările de recoltare a propolisului sau lăptișorului de matcă. Se schimbă matcile care nu corespund standardelor dorite.

  • Colectoarele de polen sunt ridicate în jurul datei de 15 august pentru a asigura rezerve suficiente de polen în familiile de albine.

  • Fagurii goi sunt conservați și depozitați în dulapuri speciale sau corpuri de stup, fiind tratați cu sulf pentru prevenirea găselniței.

  • Elementele stupului care vor adăposti familiile pentru iernare sunt recondiționate.

  • Se continuă lucrările de reformare a fagurilor.

Concluzii

Luna august reprezintă o perioadă aglomerată și foarte importantă pentru fermierii din România. Lucrările agricole specifice acestei luni, precum recoltarea culturilor de vară, îngrijirea livezilor și viilor, precum și combaterea bolilor și dăunătorilor, necesită folosirea unor echipamente agricole adecvate. Cu ajutorul acestor tehnologii moderne, agricultorii pot obține recolte bogate și de calitate în luna august, asigurând astfel succesul și sustenabilitatea activităților agricole.

Puteți vedea toate utilajele și implementele agricole din oferta noastră pe www.utilben.ro


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )