campaign-notification campaign-notification

Calendarul fermierului pentru luna septembrie

Publicat de UTILBEN29/08/2023

calendarul fermierului septembrie, agricultura septembrie, lucrari agricole septembrie, utilaje agricole, tractoare noi, combina agricola

Afla care este calendarul fermierului pentru luna septembrie si afla care sunt activitatile di agricultura specifice acestei perioade.

Calendarul fermierului pentru lucrările agricole din luna septembrie

Luna septembrie marchează trecerea către sezonul de toamnă în agricultură și reprezintă cea mai semnificativă perioadă din an pentru agricultori. În această perioadă încărcată, fermierii și grădinarii recoltează roadele muncii depuse și efectuează o varietate de activități de pregătire a culturilor și terenurilor pentru temperaturi mai scăzute și condiții climatice schimbătoare. Activitățile agricole specifice lunii septembrie sunt cruciale pentru asigurarea succesului recoltelor viitoare. 

Printre activitățile agricole desfășurate în luna septembrie se numără pregătirea solului prin arare și fertilizare, recoltarea grâului și orzului de toamnă, a porumbului, a strugurilor și florii soarelui, grajdurile animalelor sunt pregătit pentru sezonul rece.

Vom explora în continuare diversele activități agricole specifice lunii septembrie și echipamentele esențiale pentru realizarea lor.

Principalele lucrări agricole din calendarul fermierului pentru luna septembrie:

  • Se continua recoltatul florii soarelui, a porumbului pentru boabe, a sfeclei de zahăr, a porumbului pentru siloz și a cartofilor;
  • Fermierii continuă semănatul rapiței;
  • Începe însămânțatul grâului de toamnă, a orzului de toamnă, mai ales în partea de nord, și a secarei;
  • Sunt efectuate arături pentru însămânțare și cu scopul de a pregăti terenul pentru culturile de toamnă;
  • E realizată fertilizarea cu îngrășăminte organice bine fermentate și fertilizările cu îngrășăminte minerale pentru culturile și semănăturile de toamnă;
  • Se continuă condiționarea semințelor și se execută controlul periodic la produsele agricole depozitate;
  • În legumicultură, pomicultură și viticultură, se continuă recoltarea roadelor de sezon.

Utilaje necesare pentru a asigura o producție de succes, disponibile în gama Utilben:

Lucrările agricole din diferite domenii ale agriculturii

1. Legumicultură:

  • Agricultorii recoltează culturile de dovlecei, castraveți, dovleci furajeri, vinete, roșii, ardei, conopidă, gulii, varză, țelină, sfeclă roșie, praz și morcovi;
  • Spre finalul lunii septembrie, începe plantarea usturoiului de toamnă;
  • Spanacul este semănat pentru a fi consumat în primăvară;
  • Va continua semănarea salatei și ridichilor de toamnă / iarnă în câmp.
  • Se defrișează culturile care au fost recoltate în primul ciclu, precum cele de fasole, mazăre, ardei și vinete.
  • Se vor semăna soiurile de salată de iarnă care vor fi consumate în primăvară.

2. Cultură mare

  • La începutul lunii, solul trebuie pregătit pentru semănarea rapiței de toamnă.
  • Sunt administrate îngrășămintele cu fosfor și potasiu.
  • Se culeg hibrizii de floarea-soarelui până când umiditatea boabelor ajunge la 10%.
  • Se recoltează orzul de toamnă atunci când spicul capătă o nuanță intensă de galben.
  • Începe aratul de toamnă, dar doar în situația în care vara nu a fost una secetoasă. După recoltare, se recomandă discuirea pentru a conserva apa din sol.
  • Se recoltează o parte din culturile de porumb, utilizate în alimentația animalelor ca nutreț concentrat. 

3. Pomicultură

  • Recoltarea și depozitarea nucilor.
  • Culegerea soiurilor de toamnă de mere, pere, prune, alune și piersici.
  • Pregătirea pentru plantările de toamnă, inclusiv aprovizionarea cu gunoi de grajd și îngrășăminte chimice.
  • Eliminarea fructelor stricate rămase pe pomi sau sub pomi după recoltare, pentru a preveni infecțiile viitoare.
  • Aplicarea tratamentului la toate speciile pomicole.
  • Efectuarea unui tratament pre-stropire cu uree (5 kg/100 l apă) înainte de prima stropire cu substanțe cuprice.
  • Tratamentul este obligatoriu pentru soiurile de măr sensibile la rapăn (Golden, Florina, varietățile de Red Delicios).
  • Stropirea frunzelor căzute pe sol pentru reducerea rezervei de rapăn pentru anul următor.
  • Monitorizarea buletinelor de avertizare fito-sanitară și aplicarea tratamentelor necesare.

4. Viticultură

  • Se continuă recoltarea strugurilor de masă și începe culesul celor de vin.
  • Se pregătesc spațiile și vasele necesare pentru depozitarea vinului.
  • Soiurile de struguri roșii se culeg la circa 2 săptămâni după cele albe, iar cele aromate se culeg cu 10 zile mai târziu decât cele roșii.
  • La cules, strugurii cu urme de îmbolnăvire se sortează și se pun deoparte.
  • În perspectiva plantărilor de toamnă, se efectuează fertilizarea de bază.
  • Depozitele temporare pentru struguri sunt pregătite în acest timp.

5. Zootehnie

  • Oile coboară de la munte și începe campania de montă.
  • Este vremea "răvășitului oilor.
  • În sate, oile și caprele sunt date înapoi proprietarilor, primind brânza cuvenită pentru "închirierea" lor pe timpul verii.
  • Pregătiri pentru adăposturile de iarnă și stocarea furajelor necesare pentru stabulație.

6. Apicultură

  • Apicultorii trebuie să facă o revizie generală de toamnă, care constă într-o serie de activităţi ce depind de zona geografică, condiţiile de cules, tipul de stup şi situaţia puietului din cuib.
  • Dimensionarea cuibului în funcţie de fagurii ocupaţi de albină, inclusiv îndepărtarea fagurilor goi, descăpăcirea după diafragmă a celor cu miere puţină şi eventual completarea cu faguri cu miere de la alte familii mai puternice.
  • Asigurarea rezervelor de hrană constând în 1,5-2,5 kg miere căpăcită pe fagure, de calitate superioară (nu de mană).
  • Păstrarea în cuib a fagurilor mai închişi la culoare, dar nu vechi, pentru menţinerea căldurii cuibului în timpul iernii şi pentru a avea celule bune de ouat în prima parte a primăverii.
  • Strâmtorarea urdinişurilor pentru evitarea furtişagului şi aplicarea gratiilor pentru a preveni pătrunderea şoarecilor.
  • Evaluarea stării de sănătate a stupului şi luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea bolilor.
  • Conservarea fagurilor goi, care urmează să fie depozitaţi în dulapuri speciale şi corpuri de stup, şi tratarea lor cu sulf pentru a preveni găselniţa.

Concluzii

Activitățile agricole specifice lunii septembrie sunt printre cele mai importante din an, deoarece vor asigura recolte bogate. În această perioadă, pregătirea terenurilor și a animalelor pentru schimbările sezonului este esențială. Activitatea fermierilor în această perioadă contribuie în mare măsură la bunăstarea generală a sectorului agricol și la aprovizionarea cu alimente de calitate în următoarele sezoane.

Puteți vedea toate utilajele și implementele agricole din oferta noastră pe www.utilben.ro


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )