campaign-notification campaign-notification

Ce este TCO si cum va influenteaza afacerea

Publicat de UTILBEN14/12/2018

Total Cost of Ownership (TCO) sau „costul total de deținere” este un lucru foarte important de luat în considerare, mai ales din postura unui investitor care dorește să achiziționeze un utilaj agricol sau de construcții, nou sau second-hand.

Ce este TCO și cum vă influențează afacerea?

Trimite-le prietenilor acest articol!

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailWhatsApp
Total Cost of Ownership (TCO) sau „costul total de deținere” este un lucru foarte important de luat în considerare, mai ales dacă ești în postura unui investitor care dorește să achiziționeze un utilaj de construcții sau agricol, nou sau second-hand. Un astfel de investitor trebuie să analizeze ce utilaj este mai rentabil, în funcție de contextul în care îl folosește. În acest caz, TCO poate să cuprindă următoarele costuri:
  • financiare (taxe, asigurări etc.)
  • schimbare anvelope uzate
  • întreținere și reparații
  • consum de combustibil
  • depreciere în timp
  • cu operarea utilajului
  • cu instruirea operatorului

Achiziția de utilaje noi vine cu avantaje și dezavantaje. Avantajele principale sunt gradul de uzură zero și garanția pe o perioadă limitată. Deci, riscuri scăzute. Totuși, dezavantajul principal este prețul ridicat. Prin urmare, mulți investitori aleg să cumpere un utilaj second-hand. Problema principală în achiziția unui utilaj second-hand este faptul că vechimea utilajului influențează în mod direct TCO, respectiv costul total de deținere a utilajului. 

 

Specialiștii de la UTILBEN recomandă achiziția unui utilaj second-hand până în 5 ani, deoarece costurile cu reparațiile depășesc valoarea reziduală după 5 ani de funcționare.

E foarte important să fim eficienți, mai ales atunci când folosim un utilaj în valoare de zeci sau sute de mii de euro. Este utilajul tău folosit eficient? Îți oferim câteva sfaturi practice, în urma cărora vei afla care este impactul operațional asupra costului și venitului tău.

  • Oprirea motorului utilajului în pauzele de lucru poate duce la reducerea orelor de funcționare și creșterea valorii de revânzare
  • Un număr de ore de operare cu 50% mai mic poate crește valoarea de revânzare cu până la 25%
  • Folosirea utilajului într-un flux de lucru mai eficient poate reduce consumul de combustibil cu până la 15%
  • Instruiește operatorii pentru însușirea unui comportament cumpătat și stil de operare adecvat (AICI găsești o firmă de instruire a operatorilor)
  • Monitorizarea de către o persoană avizată a felului în care un operator își face treaba va crește gradul de responsabilitate al angajaților tăi

Să luăm exemplul unui buldoexcavator care are 2.000 de ore de funcționare. Dacă operatorul nu lasă motorul pornit în perioadele de repaus, va rezulta o valoare reziduală cu 30% mai mare decât în cazul în care motorul este pornit toată ziua. Asta înseamnă o valoare reziduală mai mare cu 4.500 de euro, după doar 2 ani. În plus, dacă operatorul devine experimentat în operarea utilajului, reducerea consumului de combustibil se traduce într-un câștig de 6.600 de euro. În concluzie, vei înregistra un venit suplimentar sau profit de 11.100 de euro după 2 ani, plus costul cu reducerea uzurii utilajului.  

 

Alegerea unui utilaj de construcții, agricol sau forestier este un lucru deosebit de important, care poate să aibă un impact major asupra afacerii tale. Din acest motiv, UTILBEN îți dezvăluie ce pași să urmezi, pentru a lua cea mai bună decizie:

  • identifică un furnizor de încredere și calificat, care îți înțelege nevoile și îți oferă o soluție solidă, care îndeplinește cerințele proiectului
  • analizează-ți opțiunile financiare legate de proiect
  • leasingul cu opțiune de prelungire a contractului sau plata în avans îți oferă o mare flexibilitate
  • cumpără un utilaj second-hand, dacă proiectul este limitat de timp
  • centralizează achizițiile pentru proiectul tău către un furnizor care îți oferă consultanță și are legături bune cu mai mulți producători și furnizori de utilaje
  • achiziția unui singur utilaj, la pachet cu accesoriile potrivite pentru acesta, poate substitui funcțiile altor utilaje și vei obține beneficii maxime la cel mai bun preț
  • monitorizează și gestionează costul cu ajutorul instrumentului de gestionare a flotei de utilaje

Trimite-le prietenilor acest articol!


 

Calculează-ți TCO-ul! 

 

I  =  Cost inițial: Acesta este numărul care apare în eticheta de preț.  

 

5.00 euro

M = costul întreținerii: include costul reparațiilor regulate, cum ar fi curățarea, inspectarea, lubrifierea și ajustarea pompei pentru a vă asigura că aceasta este în stare optimă. Aceasta include, de asemenea, întreținerea reactivă atunci când echipamentul se descompune în mod neașteptat.  

 

5.00 euro
R   =   valoare rămasă: aceasta are legătură cu longevitatea pompei. Cât va fi valoarea pompei în 5 ani? 10 ani? Poate fi o mare diferență.  

1.00 euro

Costul total de deținere  (TCO) 9.00 euro

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )