Cele mai profitabile culturi pentru suprafete mici

Publicat de UTILBEN14/12/2018

Cele mai profitabile culturi pentru suprafete mici

 

Trimite-le prietenilor acest articol!

Pentru fermierii mici este importat ca initial sa aibe o cultura profitabila pentru a se putea dezvolta in viitor. De aceea va propunem cele mai profitabile culture Agricole din 2018 care genereaza castiguri importante chiar si pe suprafete de teren mici. Culturile profitabile ar trebuii sa genereze bani chiar si din exploatarea unui hectar de teren agricol, daca planta cultivata are cerere pe piata. Atunci cand vine vorba de alegerea unei culture, trebuie sa avem in vedere o strategie pe termen lung, sa calculam toate costurile (initiale, si cele de pe parcurs), dar si o strategie de valorificarea productiei agricole (vanzarea bruta la un furnizor, procesarea culturilor). In Romania aproximativ 800.000 de fermieri lucreaza loturi mici de teren de pana in 5 hectare, iar o asemenea suprafata trebuie valorificata .   Toate culturile de care o să vorbim în acest articol se pot realiza fără utiljarea de utilaje agricole, astfel nu vei fi nevoit sa cumperi utilaje agricole noi sau utilaje agricole second hand.
  1. LavandaUna dintre cele mai populare culture pentru suprafetele mici in anul 2018 a fost cea de lavanda, aceasta fiind deseori aleasa de agricultori datorita vesabilitatii sale ridicate in privinta adaptarii. Cresterea numarului de cultivator a adus beneficii precum: popularizarea plantei si a produselor sale, dar si la scaderea pretului  a materialului saditor. Rasadurile de lavanda au preturi in functie de dimensiunea plantei – de la cativa lei, pana la 20-30 de lei, cat ajunge sa coste un butas de lavanda in marile magazine de bricolaj şi gradinarit. Aproximativ 10.000 de euro este suma necesară înfiinţării unui hectar de lavandă. Aceasta este singura mare investiţie în afacerea care va dura 25 de ani şi în care profitul apare după al treilea an.   Solul pe care se cultivă lavanda nu trebuie să fie unul deosebit. Profit din lavanda: Uleiul esenţial de lavandă e foarte căutat, atât în ţară, cât şi la export. Un litru se vinde chiar şi cu 150 de euro. Plantele verzi se vand cu 5 lei kilogramul, iar cele uscate variaza intre 12 si 15 lei pe kilogram. Pentru aceasta cultura nu ai nevoie de foarte multe utilaje agricole, poate chiar deloc.

  1. CatinaCatina a fost populara in anul 2016- 2017, dar inca ramane o cultura destul de profitabila. Fructele de catina au devenit tot mai utilizate in medicina alternativa. Bogate in vitamina C, aceste fructe mici și acrisoare sunt cel mai des consumate cu miere de albine, insa ele pot fi si baza unor produse medicinale - ceaiuri, tincturi, siropuri, unguente. Costurile cu infiintarea si intreținerea unui hectar de catina sunt cuprinse intre 1.500 și 3.500 de euro, investitie care se recupereaza rapid cu ajutorul producțiilor medii de 15 tone la hectar si un pret mediu pentru un kilogram de catina intre 10 și 15 lei.    

  1. MureMurul este cultura profitabila a anului 2018 pentru suprafete mici. Fructe mari si carnoase, murele au intrat puternic in trandul de culture profitabile, iar marile lanturi de magazine au inceput sa comercializeze caserole cu mure. Caserolele de 250 de grame se vand cu prețuri de 6-9 lei, în funcție de sezon, iar producătorii vorbesc că în ciuda culturii pretențioase, afacerea cu mure este una foarte profitabilă. Se poate ajunge la 50.000 de euro la hectar, însă și investiția inițială este considerabilă: 10.000 de euro/hectar, iar apoi vârful de producție este atins abia în anul 4 de la plantare.  

  1. AfineleAfinele, ca și murele si capsunile, sunt folosite in alimentație, dar si in medicina alternativa. Pot fi folosite la gemuri, dulcețuri, siropuri, sucuri sau ceaiuri si tincturi. “Ca să faci o plantatie cu material de foarte buna calitate costa in jur de 20.000 euro, o investiție mare, dar nu e obligatoriu sa incepem cu un hectar. Insa e o investitie pe care o faci pe 50 de ani”. – spune horticultorul Nelu Orlaia. Daca luam in calcul producții mai mici, de 8-10 tone/ha, cu prețul de 10-12 lei/kg, venitul este de peste 100.000 lei/ha/an.

  1. TrandafiriPetale de trandafiri pentru dulceata, siropuri sau otet sunt foarte cautate, atat in lanturile supermarketuri cat si de iubitorii de gemuri. Conform cele spuse de Nicoleta Florea si sotul dansei care au plantat 2000 de metri patrati in judetul Brasov, de pe cei 2.000 mp plantati cu trandafiri se obtin circa 10.000 borcane de 200 grame cu dulceata pe care o vand cu 10 lei borcanul, circa 5.000 de sticle la 250 de grame de sirop (vand cu 12 lei bucata) si 3.000 de sticle de 200 ml de otet la 8 lei fiecare.   Daca ai nevoie de tractoare mici pentru culturile tale, iti dam de veste ca tractoarele Ursus au ajuns in Romania.

Vezi toata gama de tractoare Ursus pentru Romania:


Surse: agrointel.ro, agro.basf.ro, stiriagricole.ro, casepractice.ro,  

Cele mai profitabile culturi pentru suprafete mici


Trimite-le prietenilor acest articol!


Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date, pentru viitoarele oportunități de carieră la UTILBEN! Consultă termenii și condițiile. Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )