campaign-notification campaign-notification

De ce este importanta gresarea utilajelor

Publicat de 30/01/2023

gresarea utilajelor, lubrifierea utilajelor, lubrifianți utilaje, ungere utilaje, gresare utilaje, puncte de gresare

Va oferim cateva sfaturi pentru gresarea utilajelor astfel incat sa va puteti mentine echipamentele in forma cat mai mult timp.

Gresarea utilajelor grele este unul dintre cele mai importante etape de mentenanță pentru echipamente. 

Ignorarea acestei sarcini poate cauza uzura anumitor componente cheie. Aceasta poate genera costuri de întreținere crescute și perioade de staționare mai mari pentru echipamentul în cauză. În acest articol discutăm despre gresarea utilajelor și importanța acestei operațiuni pentru longevitatea și performanța echipamentelor. Vom pune accent pe cele mai bun practici de gresare a utilajelor, care sunt punctele de gresare importante, precum și cât de des ar trebui să efectuați această operațiune.

Cum mă ajută gresarea utilajelor să le menține în formă?

După cum am menționat mai sus, omiterea gresării sau gresarea necorespunzătoare a utilajelor le poate afecta performanța lor și chiar scurta viața. Lubrifianții folosiți pentru gresarea utilajelor previn contaminarea cu impurități și uzarea articulațiilor. Gresarea menține, astfel, știfturile și bucșele în formă pentru perioade mai lungi.

Întreținerea echipamentelor grele aduce costuri semnificative pentru mulți proprietari de utilaje. Orice practică ce ajută la reducerea acestor cheltuieli trebuie luată în considerare. Aici intră în calcul și gresarea utilajelor. Cu toate acestea, gresarea poate fi o sarcină obositoare și poate dura destul de mult timp, mai ales dacă lucrați cu echipamente care nu vă sunt familiare. Parțial, acest lucru se datorează faptului că fiecare utilaj are puncte diferite de gresare, ceea înseamnă că va fi ușor să neglijați anumite zone ale utilajului care trebuie lubrifiate. De asemenea, gresarea utilajelor presupune curățarea fiecărui niplu în parte înainte de a-i aplica un strat nou de lubrifiant, ceea ce poate consuma mult timp.

Familiarizarea cu utilajul dvs., citirea manualului pentru afla unde sunt amplasate punctele de gresare și utilizarea pistoalelor de lubrifiere alimentate cu baterie pot facilita această operațiune.

Care sunt punctele de gresare ale utilajelor grele?

Punctele de gresare ale utilajelor sunt localizate oriunde există îmbinări, nipluri sau știfturi. Aceste puncte se vor regăsi în locuri diferite, în funcție de tipul de echipament și marcă. Spre exemplu, în cazul excavatoarelor, aceste puncte se află la îmbinarile brațului.

Pentru a afla cu exactitate care sunt punctele de gresare ale echipamentelor pe care le folosiți, a trebui să consultați manualele de utilizare. Punctele de gresare pot varia de la producător la producător, sau în funcție de categoria utilajului.

Cât de des ar trebui să realizez gresarea utilajelor?

Gresarea utilajelor este adesea considerată o sarcină de întreținere zilnică pentru mulți operatori de echipamente, împreună cu alimentarea și ridicarea frânei de mână. Cu toate acestea, nu e necesar ca fiecare punct de gresare să fie lubrifiat în fiecare zi. Informațiile vor fi în manualul de utilizare despre frecvența de gresare și punctele mai predispuse la uzură. Omiterea gresării poate duce la uzura știfturilor și bucșilor care va cauza defecțiuni ale utilajelor.

Deși nu există o știință exactă care să definească cel mai bun program de gresare, este mai bine să fii sigur că ai efectuat operațiunea decât să-ți pară rău. Ar trebui să inspectați echipamentului de fiecare dată când terminați munca pentru a verifica anvelopele, furtunurile, cilindrii, atașamentele și lubrifierea.

Există riscul de a lubrifia excesiv echipamentul?

Răspunsul scurt este da, dar răspunsul mai lung este că mai bine să lubrifiați prea mult decât prea puțin. Gresarea excesivă poate ridica temperatura de funcționare, probleme de etanșare și, în cazul motoarelor electrice, pierderi de energie și defecțiuni. Cele mai bune modalități de a evita aceste probleme sunt stabilirea unui program de întreținere, efectuarea diferitelor măsurători pentru a determina cantitatea corectă de lubrifiant și frecvența de lubrifiere.

Dacă ați folosit prea mult lubrifiant, asigurați-vă că ștergeți orice exces de grăsime care ar putea apărea, astfel încât să nu se adună murdărie.

Ar trebui să îndepărtez grăsimea veche?

Pe scurt, da. Curățarea rosturilor de orice urmă de lubrifiant vechi și murdar înainte de a aplica noul strat este foarte importantă. Cu toate acestea, dacă ați urmat programul corect, acest lucru ar trebui să fie foarte ușor de făcut, deoarece ar fi fost aplicat recent.

Cum aleg lubrifiantul potrivit pentru gresarea utilajelor?

Deși tipul de lubrifiant pe care îl utilizați nu contează întotdeauna, lubrifianții sintetici durează de obicei mai mult și pot funcționa mai bine decât grăsimile multifuncționale (poliuree) sau moli. Cu toate acestea, tipurile sintetice sunt mult mai scumpe. Majoritatea antreprenorilor folosesc unsori multifuncționale sau moliforme.

Alegeți întotdeauna lubrifiantul recomandat de producătorul utilajului dvs. Poate fi tentant să utilizați același lubrifiant pentru toate echipamentele dvs. Dar veți face o alegere mai bună dacă adaptați lubrifiantul pentru fiecare utilaj și condițiile în care funcționează. În plus, diferite zone ale echipamentului dumneavoastră pot necesita diferite tipuri de lubrifiant, în funcție de temperaturile de funcționare și de aplicare.

Manualul de utilizare al echipamentului dumneavoastră va specifica întotdeauna lubrifiantul pe care ar trebui să-l utilizați. În funcție de climă, pot fi recomandate diferite tipuri de lubrifianți pentru vară, iarnă sau condiții umede.

Urmând aceste sfaturi pentru gresarea utilajelor, vă puteți menține echipamentele în stare de funcționare excelentă și veți evita reparațiile costisitoare.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )