campaign-notification campaign-notification

Subvențiile APIA care pot fi accesate anul acesta

Publicat de UTILBEN18/03/2021

2020 a zdruncinat agricultura din România.

Acolo unde nu a lovit pandemia, a lovit seceta. O secetă așa cum nu s-a mai văzut de cel puțin 50 de ani. Un fenomen meteo extrem, cu impact mare și asupra Produsului Intern Brut al României. Aproximativ 2,4 milioane de hectare de culturi au pierit practic sub razele toride ale soarelui. Și zone semnificative din țara noastră au fost grav afectate. Ca urmare, o bună parte din culturile însămânțate în toamna anului 2019 și în primăvara lui 2020 au fost compromise.

Specialiștii au făcut bilanțul și au constatat că, din 6 milioane de hectare însămânțate, aproape jumătate au fost calamitate. O centralizare a Ministerului Agriculturii arată că s-a ales praful de peste 1,18 milioane de hectare de grâu, secară, orz, orzoaică, ovă și rapiță. Aceeași soartă au avut-o și mai bine de 1,21 milioane de hectare de porumb și floarea soarelui. Fermierii au cerut urgent despăgubiri, ca să nu declare intrarea în faliment.

Vestea bună este că anul 2021 vine cu o serie de subvenții de la APIA. În cele ce urmează, aflați care sunt culturile care primesc cei mai mulți bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Și asta, pentru că beneficiază de ceea ce specialiștii numesc sprijin cuplat vegetal. Culturile pentru care agricultorii urmează să primească acest ajutor vor fi stabilite printr-o hotărâre pentru anii 2021 și 2022.

Culturile care urmează să primească acest ajutor sunt cele de:

  • soia
  • lucernă
  • mazăre boabe și fasole boabe
  • cânepă destinată fibrelor sau fabricării uleiului
  • orez
  • cartofi
  • sfeclă de zahăr
  • hamei
  • legume cultivate în solarii, sere, în aer liber sau în arii protejate
  • fructe pentru industrializare
  • fructe precum merele, prunele, caisele sau vișinele

subvenții APIA

 

Fonduri de aproape două miliarde de euro! Mai exact, 1.891.805.000 de euro este suma alocată de Uniunea Europeană țării noastre pentru plata subvențiilor agricole din 2021. Din acești bani, 15% sunt pentru plata sprijinului cuplat zootehnic și vegetal. Și crescătorii de animale vor putea beneficia de acest ajutor cuplat în următorii doi ani, dacă au în fermă bovine, caprine, ovine sau viermi de mătase.

Condiții de eligibilitate pentru accesarea subvențiilor APIA

Birocrația face parte din viețile noastre, așa că trebuie să completați un dosar stufos, dacă vreți să obțineți ajutor financiar. Potrivit Ministerului Agriculturii, beneficiarul trebuie să fie înregistrat în Registrul Unic de Identificare, administrat de APIA. Termenul de depunere este foarte important, așa că cererea unică de plată trebuie să se încadreze în perioada prevăzută de autorități. Beneficiarul trebuie să exploateze un teren agricol de cel puțin un hectar, iar suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 hectare. 

În cazul serelor, solariilor, livezilor, viilor sau pepinierelor, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare. Pentru culturile din sere, pentru care se acordă sprijin cuplat vegetal, atât suprafața minimă a exploatației, cât și cea a parcelei trebuie să fie de minimum 0,3 hectare. O altă condiție este să se declare toate parcelele agricole. Aici, facem referire la prevederile articolului 72, aliniatul 2, din Regulamentul Uniunii Europene numărul 1306/2013 al Parlamentului European.

Nu vă gândiți că lista se oprește aici. Fermierul trebuie să facă dovada în anul înființării culturii că folosește semințe certificate oficial. Trebuie să declare zonele de interes ecologic. O altă declarație obligatorie este să notifice APIA dacă, de la depunerea cererii de plată, s-au modificat datele personale sau alte date declarate în cererea unică, precum și în documentele doveditoare. În plus, fiecare act pus la dosar trebuie să fie în concordanță cu realitatea, altfel riscați sancțiuni prevăzute de Legea nr. 28/2009 a Codului Penal. 

O altă condiție este ca fermierul să fie de acord ca datele personale, înscrise în cererea de plată în ceea ce privește suprafețele și animalele sale, să fie prelucrate și folosite pentru controalele administrative, încrucișate cu bazele de date ale alor autorități competente. Beneficiarul trebuie să prezinte la depunerea cererii acte care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția lor. Agricultorul trebuie să permită APIA să efectueze controale.

În detaliu, toate termenele și condițiile pot fi consultate pe site-ul oficial www.apia.org.ro.

 

Vezi gama de tractoare noi Kioti


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )
    Articole similare