Tendintele în piata de utilaje agricole second hand

Publicat de UTILBEN14/12/2018

Tendintele în piata de utilaje agricole second hand


Trimite-le prietenilor acest articol!


Dacă aruncăm o privire asupra unei imagini din piața de utilaje agricole din România, putem observa faptul că acesta este învechită, cu utilaje având durata de viață depășită. 

De ce puțini fermieri își permit să cumpere utilaje noi și de ce utilajele agricole second hand sunt o opțiune avantajoasă pentru aceștia? Care este dimensiunea pieței de utilaje agricole second hand? Pentru a răspunde la aceste întrebări si a oferi o imagine de ansamblu fermierilor și jucătorilor de pe piața utilajelor agricole second hand, Utilben a realizat o analiză a situației și tendințelor acestui sector. După citirea acestui studiu vei cunoaște răspunsurile la următoarele întrebări:

  • Care este diferența dintre România și campionii Europeni în agricultură?
  • Care este dimensiunea pieței mondiale de utilaje agricole?
  • Care sunt tipurile și mărcile de utilaje agricole  folosite de fermierii români?
  • Care sunt tendințele în acest sector și sugestiile date de către compania Utilben?
 

România vs. Campionii Europeni în agricultură

Dintotdeauna românii au admirat și invidiat în același timp caracterul și pragmatismul germanilor: mașini nemțești, utilaje nemțești, hărnicia tipic nemțească, etc. Cum putem să eliminăm aceste stereotipuri și comparații cu alte civilizații și să dezvoltăm propria noastră cultură și economie?  Care este detaliul care face diferența între agricultura germană și cea românească? Din punct de vedere al utilajelor agricole, germanii stau mult mai bine decât noi, poate datorită faptului că o mare parte a producătorilor de utilaje își au reședința și fabricile acolo. Analizând topul mărcilor cerute de fermierii români (conform CRM Utilben), observăm că o mare parte dintre acestea sunt germane. Făcând o paralelă între numărul de tractoare vândute în Germania, aproximativ 34.611 de unități anual și numărul de tractoare care se vând în România anual, 6.164 unități, observăm o putere de cumpărare mult mai mare. Din precizarea anterioară observăm că agricultorii din Germania investesc mai mult în mașini agricole (reprezentate de tractoare) decât românii. Piața nemțească de tractoare este de 4 ori mai mare, acest lucru s-ar putea datora faptului că există câteva branduri mari producătoare de mașini agricole care au fabricile în Germania (ex. John Deere).


Totuși observăm o tendință de ușoară scădere a numărului de tractoare în Germania, deoarece se fabrică tractoare tot mai performante tehnologic care pot fi mai productive pe hectar.  


Acelasi trend îl urmează și piața italiană de tractoare, care în mod evident a scăzut de la 42.000 de unități în 1987 la 18.000 de unități în anul 2015. Comparând suprafețele agricole ale Germaniei/Italiei cu suprafața agricolă a României și producțile obținute pe aceste suprafețe, putem observa că acest trend descendent al pieței tractoarelor duce la o tehnologizare ridicată, suprafețele mari fiind cultivate cu tot mai puține utilaje, acestea fiind mai economice,prietenoase cu mediul și mai puternice. Acest fapt se argumentează de la sine din următorul grafic:


Investițiile Germaniei în utilaje agricole au ajuns în anul 2015 la un cuantum de 4,3 miliarde €, în timp ce România a investit 466 milioane €, cu aproximativ 89% mai puțin. Aceste cifre reflectă faptul că agricultura din Germania se bazează pe utilaje mai scumpe, mai performante, cu achiziții sprijinite în principal de fonduri europene și instituții bancare. În România, fondurile sunt limitate și pot fi accesibile doar pentru fermierii mai mari. Fermierii mici, în lipsa fondurilor europene,se orientează spre utilaje mai ieftine, în principal utilaje second hand performante rulate în țarile occidentale. Datorită acestor investiții, fermierii germani obțin un randament mult mai ridicat la hectar, în comparație cu fermierii români. Conform surselor Eurostat un fermier german care cultivă cereale obține în jur de 7.977 kg/ha, pe când un fermier român cu același specific reușește să obțină 3.479 kg/ha.   

Piața mondială de utilaje crește?

Cu timpul se observă că utilajele devin din ce în ce mai performante, iar utilizarea și realizarea muncilor cu ajutorul acestora este din ce în ce mai ușoară.Pe plan mondial se observă de-a lungul timpului o tendință majoră de diminuare a numărului de oameni implicați în folosirea unui utilaj.
Numărul acestora scăzând de la 30 la 9. Sursa VDMA
  AEA – Asociația Industriei Agricole din Marea Britanie, în analiza pieței mondiale de utilaje agricole, observă că aceasta este afectată de doi factori: condițiile meteorologice și politice. În anii secetoși precum 2006, 2007 și 2010 au existat interdicții la export, iar prețul cerealelor a crescut. În medie, prețurile sunt mai mari decât acum câțiva ani din cauza creșterii populației și a previziunilor ce indică o nevoie ridicată de alimente. Și factorul politic influențează vânzarea de mașini agricole în funcție de subvențiile acordate, dar și de programele de susținere a agriculturii. În unele țări măsurile dure de austeritate au afectat și fermierii, iar desele schimbări legislative au indus confuzie în piață.

Ce Tractoare folosesc Fermierii din România?

Specialiștii de la UTILBEN ne prezintă statisticile și tendințele pieței de utilaje agricole RomâniaAceste statistici sunt reprezentate în procente comparativ cu anul 2015, dar de asemenea veți observa o creștere majoră în anumite categorii în ceea ce privește top-ul utilajelor vândute, numărul de utilaje vândute, valoarea medie a unui utilaj dar și modalitatea de achiziție a utilajelor. Avem nevoie de utilaje performante pentru o agricultură performantă. Aproximativ 2.5 milioane de români lucrează în agricultură, adică 29.3% din populația activă care lucrează în România. Aceasta se datorează faptului că nu avem suficiente utilaje comparativ cu suprafața lucrată. În Europa de Vest media populației care lucrează în agricultură este de 4-5%. În România avem 1 Tractor la fiecare 41 hectare de teren lucrate, în timp ce media Europeană este de 1 Tractor la fiecare 13 Hectare lucrate. Avem nevoie de investiții continue în utilaje performante pentru a fi mai eficienți și mai productivi.  


Un fermier folosește un tractor ,în medie, peste 10.000 ore în România, în timp ce în Marea Britanie sau Germania – 3000-4000 de ore.  Dintr-un studiu realizat cu ajutorul datelor companiei Utilben, observăm că media orelor unui tractor achiziționat  este de 4.948 ore, rezultând că românii cumpără un tractor fiabil cu orele cu care nemții îl consideră prea uzat. Conform Institutului Național de Statistică, avem în România 199,284 de tractoare și 27,485 combine agricole. Ca să atingem media europeană, ar trebui să avem aproximativ 600,000 de tractoare agricole. Conform datelor furnizate de Eurostat și Insee, un fermier român care cultivă cereale câștigă aproximativ 700 euro de pe un hectar, iar potrivit specialiștilor, aceasta este una dintre cauzele folosirii utilajelor extrem de vechi, iar foarte puține firme oferă clienților posibilități de finanțare.

Care este modalitatea de achiziție preferată de fermierii români?

Potrivit graficului de mai jos, modalitatea de achiziție pe care clienții noștri o preferă este directă(cu banii jos), urmată de achiziția în leasing. 67% direct respectiv 23% leasing.Leasingul este o opțiune avantajoasă pentru fermieri. Dar procentul de 23 % al achizițiilor prin leasing este mic, comparativ cu țările occidentale sau SUA. Prin urmare este potențial de creștere și Utilben consideră că achizițiile prin Leasing vor fi următorul trend în acest sector. Deja numărul cererilor pentru achiziții în Leasing au crescut destul de mult față de anii precedenți. În plus, achiziția unui utilaj agricol second hand achiziționat prin leasing poate fi o oportunitate excelenta pentru agricultorii mici și mijlocii din România. Utilben a anticipat nevoia clienților și a dezvoltat un sistem de finanțare prin leasing al utilajelor second hand, prin parteneriat cu BT Leasing. O parte din dobândă este subvenționată de către Utilben, la achiziția utilajelor de pe stoc. Este un început și sperăm să fie o rampă de lansare pentru fermierii care au nevoie de finanțare.Astfel vom asista la achiziții de utilaje mai performante, la un preț avantajos pentru client.


 

Încotro se îndreaptă piața de tractoare? Numărul tractoarelor din România în 2015 era de 199.284 de unități, iar prețul mediu de achiziție al acestora ajungând la aproximativ 40.441 Euro/ Unitate, iar media cailor putere depășind 160 C.P. Utilben previzionează o creștere de aproximativ 10 % în 2017 față de anul de referință 2016. Această creștere se va datora în principal formelor diverse de finanțare, inclusiv a tractoarelor second hand, plus achizițiilor prin fonduri europene.După un prim trimestru al 2017 deja încheiat putem spune că cererile pentru tractoare de vanzare achiziționate prin finanțări bancare, sau de la stat, au crescut brusc în comparație cu anii precedenți. 

Top Mărci preferate de fermierii români ( podium realizat în conformitate cu cererile înregistrate în CRM Utilben)


   
Sursa:  CRM Utilben (logo-urile sunt preluate de pe  www.caseih.com, www.deere.com, respectiv www.newholland.com)
 

Care este trendul previzionat pentru combine în anul 2017?

Numărul combinelor este și el în creștere, ajungând în anul 2015 la un efectiv de 33.779 unități, prețul mediu al unei unități fiind de 124.000 Euro.   


Utilben previzionează o creștere de aproximativ 6 % a pieței combinelor din România. Începutul de an ne-a găsit surprinși de numărul cererilor de combine second hand atât prin finanțări cât și prin fonduri europene.  


 

Combinele Claas depășesc John Deere în topul preferințelor fermierilor români ( se referă doar la cereri)

   


Sursa:  CRM Utilben (logo-urile sunt preluate de pe  www.deere.com, www.claas-group.com, respectiv 
www.newholland.com)


De ce aceste mărci?

E ca și la automobile. Chiar dacă nu toți fermierii dispun de posibilitatea reală de a achiziționa un utilaj performant ca John Deere, Case, New Holland etc, ei totuși solicită oferte pentru aceste mărci. Se manifestă dorința de afirmare în comunitate, de blazon social, ca și în cazul automobilelor. Totuși nu putem merge cu comparația chiar atât de departe. Majoritatea fermierilor își permit să achiziționeze aceste utilaje performante, care le eficientizează productivitatea la hectar.  

De ce John Deere?

Orice român cunoaște marca John Deere. E echivalentul mărcii Mercedes pentru tractoare (și combine). Cu o istorie atât de bogată, și fiind numărul 1 mondial în producția și vânzarea de utilaje agricole, marca John Deere nu poate să lipsească din opțiunile fermierilor.

De ce Case?

În fiecare an, utilajele agricole Case sunt premiate la majoritatea târgurilor de agricultură internaționale. Cu o istorie de 175 ani utilajele agricole Case se afla in topul preferințelor fermierilor profesioniști din întreaga lume, inclusiv România. Calitatea și fiabilitatea sunt avantajele de bază ale întregii game de utilaje. Bine-cunoscuta culoare roșie a modelelor Case transmit forță și încredere tuturor agricultorilor.

De ce New Holland?


Mașinile agricole New Holland sunt bine cunoscute în agricultura din întreaga lume ca făcând parte din concernul CNH – unul dintre cei mai mari producători de utilaje agricole. Tradiția și inovația recomandă mașinile agricole New Holland fermierilor români și mondiali.

Previziuni și tendințe pentru piața utilajelor agricole second-hand

Urmând analiza actuală, dar și previziunile realizate de specialiștii Utilben, observăm că piața utilajelor agricole din România, inclusiv a utilajelor second hand, urmează un trend ascendent din toate punctele de vedere. Prețul de achiziție al acestora crește, ceea ce înseamnă că fermierii se îndreaptă spre utilaje mult mai performante, iar tendința de “reînnoire” a acestora este accentuată. Ne dorim ca agricultura din România să fie susținută mai mult de către statul român și instituțiile bancare, prin urmare fermierii să dispună de multiple posibilități de finanțare atât pentru utilaje noi cât și second hand. De asemenea suntem convinși că pe viitor putem dezvolta, împreună cu competitorii de pe piață, servicii mai utile și mai avantajoase decât în prezent pentru fermierii din România.   Trebuie să ieșim din zona noastră de comfort, să facem mai multe pentru comunitatea în care trăim, să dezvoltăm valori puternice, să aspirăm spre excelență, pentru a ajuta sectorul agricol din România să se alinieze la nivelul celui european. Acest studiu al pieței este realizat de către Utilben, unul dintre principalii mportatori de utilaje noi și second hand din România. Compania UTILBEN este specializată în importul de utilaje de calitate, închirieri și service multibrand pentru utilaje de construcții și utilaje agricole. Oferim servicii complete în domeniul utilajelor: vânzări, achiziții, service și piese de schimb. UTILBEN are o echipă tânără și ambițioasă de oameni pasionați de utilaje. Media de vârstă în firmă este de 33 de ani. UTILBEN este prezentă pe piața românească începând cu anul 2006. Dorim sa fim un partener de afaceri bun și de încredere. Oferim soluții pe măsura nevoilor pieței, totodată vrem să fim un angajator responsabil care își prețuiește angajații. Pe site-ul www.utilben.ro, se regăsesc peste 2000 de Tractoare mari, 500 de combine și 50 de tractoare mici. Utilben susține reînnoirea parcului de utilaje al României și prin soluții de finanțare extrem de avantajoase. De anul acesta fermierii pot afla ratele la leasing direct de pe site pentru utilajele second hand finanțabile din anii 2008-2016.   Viziunea Utilben: 1 din 10 Utilaje din Europa să fie vândute și servisate de către Utilben.


Trimite-le prietenilor acest articol!Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date. Consultă termenii și condițiile! Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )