campaign-notification campaign-notification

Totul despre tractoarele agricole

Publicat de UTILBEN10/12/2018

Un tractor agricol este un vehicul conceput să livreze un efort de tracțiune ridicat la viteze reduse. Acesta este folosit în principiu în agricultura la prelucrarea pământului, sau la alte activități cum ar fi: remorcare, încărcare.

Totul despre tractoarele agricole


Trimite-le prietenilor acest articol!


Care sunt specificațiile tehnice ale tractoarelor?
La ce se folosește un tractor?
Ce accesorii se pot folosi la un tractor?
 

Care sunt specificațiile tehnice ale tractoarelor?

Un tractor agricol este un vehicul conceput să livreze un efort de tracțiune ridicat, la viteze reduse. De regulă, acest utilaj este folosit în agricultură, la prelucrarea pământului sau pentru activități de remorcare și încărcare.


Specificații tehnice:  

Pentru a afla de câți cai putere ai nevoie pentru tipul tău de activitate, trebuie să urmezi următorii pași:


 1. Stabilește care este activitatea principală pe care vrei să o faci cu tractorul.


2.  Aproximează câte zile sunt necesare pentru a termina tipul de activitate pe suprafața pe care vreți să o lucrezi.


3. Determină timpul necesar pentru a-ți termina treaba. Câte hectare lucrate pe oră.


4. Care sunt condițiile solului pe care vrei să-l lucrezi.După construcție, instalațiile hidraulice se clasifică astfel: 


 1. Cu elemente separate, unde toate părțile componente sunt montate separat.

 2. Monobloc, unde toate părțile componente sunt montate într-un singur bloc.

 3. Semibloc, unde numai o parte din elementele componente sunt montate într-un bloc comun.


Indiferent de tipul instalației hidraulice, aceasta este alcătuită din următoarele părți principale: rezervor de ulei, pompă hidraulică, distribuitor hidraulic, conducte de legătură și consumatorii: motoarele hidraulice rotative sau liniare.


Priza de putere sau de forță. Servește la acționarea componentelor mobile, de obicei rotative, atât în timpul deplasării, cât și staționar.

Capacitatea hidraulică. Servește atât pentru acționarea mecanismului de suspendare, cât și pentru acționarea unor motoare hidrostatice rotative sau liniare, care antrenează diferite componente de lucru ale utilajelor agricole sau schimbă poziția acestora.


După turație, prizele de putere se împart astfel:


 1. Cu turație constantă sau normale. Turația constantă indiferent de viteza de deplasare a tractorului. Aceasta este de 540 de rotații/minut și se regăsește la tractoarele cu putere de până la 70 de cai putere. La tractoarele cu putere de 70 - 100 de cai putere, se folosesc turațiile constante de 540 de rotații/minut sau 1.000 de rotații/minut, ori ambele turații la același tractor. La tractoarele de peste 100 de cai putere, se utilizează turația constantă de 1.000 de rotații/minut.


 2. Cu turație variabilă sau sincrone. Turația variabilă este folosită pentru acționarea aparatelor de distribuție de la unele utilaje de semănat, de plantat și de fertilizat. În cazul acestor echipamente, turația trebuie sa fie proporțională cu viteza de deplasare, astfel încât cantitatea de material la hectar să fie constantă. Priza sincronă se utilizează și la acționarea roților motrice ale unor remorci monoaxe.


 3. Cu turații mixte.

 

Mecanismul de suspendare sau ridicare. Reprezintă un sistem de bare articulate, care servesc la cuplarea atașamentelor. Deoarece majoritatea atașamentelor sunt folosite montate în partea din spate a utilajelor, toate tractoarele agricole sunt echipate standard cu mecanisme de suspendare în partea din spate. Există și tractoare cu mecanisme de suspendare montate în față, denumite mecanisme de suspendare frontale.


Mecanismele de suspendare în 3 puncte utilizate la tractoarele agricole sunt standardizate pe plan național şi internațional, conform normelor în vigoare. În funcție de puterea dezvoltată de tractor, sunt 4 categorii de mecanisme de suspendare, prezentate în tabelul următor:

Categorie

Putere, în kW*

1

până la 48

2

până la 92

3

de la 80 la 185

4**

de la 150 la 350

*Puterea la priza de putere, la turaţia nominală a motorului.

**4L şi 4H (cu cursa de ridicare mai mare).

 

Șenile sau roți.


În general, roțile sunt cel mai utilizate datorită următoarelor avantaje:

·         Cost scăzut. Roțile sunt mai ieftine decât șenilele.

·         Viteză. În comparație cu șenilele, roțile sunt mai ușor de pus în mișcare, iar viteza de deplasare este mai mare. 

·         Manevrabilitate. Roțile asigură un control ridicat, în comparație cu șenilele, care sunt destul de dificil de manevrat. 

·         Greutate redusă. Șenilele sunt mai grele decât roțile. 

·         Simplitate. O roată este mai ușor de reparat sau de schimbat decât șenilele. 

 

În general, șenilele sunt utilizate datorită următoarelor avantaje: 

·         Tracțiune sporită. Tracțiunea tractorului este foarte ridicată, inclusiv pe suprafețe alunecoase, cum ar fi zăpadă sau nămol. 

·         Eficiență energetică. În comparație cu roțile, șenilele au o performanța ridicată și sistemul de tracțiune bine optimizat, ceea ce oferă un plus de eficiență în ceea ce privește consumul de energie. 

·         Deplasarea pe teren accidentat. Tractoarele pe șenile funcționează foarte bine pe teren accidentat. Acestea pot urca și coborî trepte, pot depăși obstacole și pot traversa șanțuri.

·         Distribuția greutății. Greutatea tractorului pe șenile este foarte bine distribuită pe toată suprafața acestora.

·         Aspect. Tractoarele pe șenile arată puternice și sunt mai atractive vizual.Marca tractoarelor.

Deși există multe tractoare care arată asemănătoare unul cu celălalt, există sute de producători diferiți ai acestor tractoare. Acești producători  construiesc numeroase modele de tractor pentru diferite cerințe ale piețeiUnii dintre numeroșii producători de tractoare din întreaga lume sunt:

Tractoare John Deere, Tractoare Massey Fergusson, Tractoare Case IH, Tractoare New Holland, Tractoare JCB Challenger, Tractoare Valtra, Tractoare Kubota, Tractoare Claas, Tractoare Deutz Fahr, Tractoare Fendt, Mahindra, Iseki, Lamborghini, McCormick Intl, Steyr, Tractoare Ursus, Ventrac, Zetor.


La ce se folosește un tractor?

Tractoarele au o gamă largă de activități la care pot fi folosite, printre acestea  se numără: Prelucrarea pâmântului, cultivare, recoltare, transport, hrănirea animalelor și întreținerea spațiilor de locuit al acestora,  secerare, întreținerea spațiilor verzi, lucru cu lemnul, deszăpezire, irigații, erbicidare, distribuit îngrașaminte, manipularea materialelor.


Ce accesorii se pot folosi la un tractor?

Principalele accesorii care pot fi folosite la un tarctor sunt: pluguri, freze, rotosape, grape, combinatoare – cultivatoare, prășitoare, tocătoare furaj – resturi vegetale, cositori, mașini de tuns iarbă/gard viu, greble mecanice, prese baloți, semănători, plantatoare, mașini de recoltat, masini de incorporat în sol îngrașăminte, mașini de împrăștiat îngrașaminte, pulverizatoare, remorci agricole, cisterne -vidanje, scarificatoare, lame, pluguri,freze de zăpadă, sărărițe, perii de măturat, încărcătoare frontale, retroexcavatoare, retrostivuitoare, burghiu de săpat gropi, braț de ridicare, încărcătoare forestiere, cupe transport, lamă de nivelare, despicator lemne, mașini de săpat șanțuri.

Sunt foarte multe tractoare de vânzare, noi și second-hand, pe piața din România. Iată la ce trebuie să fii atent când cumperi un tractor:


 1. Puterea. 

Ar trebui să fie factorul determinat în alegerea tractorului. Tractorul trebuie să aibă puterea necesară pentru a face față suprafeței pe care o vei lucra, dar și pentru alte activități dificile.


 1. Orele de funcționare, vârsta și istoricul. 

Poate cel mai important aspect atunci când vine vorba de achiziția unui tractor second-hand este timpul de funcționare. Vârsta tractorului va determina, în mică parte, și prețul acestuia. Istoricul utilajului ne arată numărul de proprietari și tipul de muncă la care a fost folosit. Acest lucru te va ajuta să stabilești dacă tractorul este foarte utilizat sau a fost forțat pentru executarea unor munci grele.


 1. Verificarea uzurii sau reparațiilor majore.

Chiar dacă cea mai bună metodă de stabilire a uzurii unui tractor este cea a verificării orelor de funcționare și istoricul utilajului, semnele uzurii pot fi observate și vizual. Caută urme de suduri, rupturi sau lovituri, care fac dovada unei întrețineri necorespunzătoare a utilajului. 


 1.  Dotări suplimentare.

Atunci când alegi un tractor, trebuie să analizezi toate tipurile de muncă pe care le poți efectua cu acesta. Poate va trebui să cumperi un tractor cu tiranți frontali sau alte dotări decât cele standard.


 1. Confort.

De regulă, timpul petrecut într-un tractor este unul mare, așa că trebuie să te asiguri că ai toate condițiile necesare pentru a-ți desfășura activitatea. Aerul condiționat și configurația scaunului poate să îți asigure un confort suplimentar pe perioada utilizării utilajului.


 1. Brandul potrivit.

Timpul de lucrare a pământului și de recoltare trebuie să fie cât mai scurt, așa că este esențial ca utilajul să fie fiabil, ceea ce, de cele mai multe ori, înseamnă alegerea unui brand de renume.  


 1. Serviciile și garanțiile oferite de furnizor.

Colaborarea cu furnizorul de utilaje nu trebuie să se încheie atunci când ai plătit și primit produsul comandat. Această relație trebuie să includă garanție pe produs și servicii de diagnoză, revizii, întreținere și service. 

Pe site-ul utilben.ro găsești tractoare second-hand și noi, cu garanție și gata de pus la lucru!


Trimite-le prietenilor acest articol!

Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date. Consultă termenii și condițiile! Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )