Totul despre tractoarele agricole

Publicat de UTILBEN10/12/2018

Un tractor agricol este un vehicul conceput să livreze un efort de tracțiune ridicat la viteze reduse. Acesta este folosit în principiu în agricultura la prelucrarea pământului, sau la alte activități cum ar fi: remorcare, încărcare.

Totul despre tractoarele agricole


Trimite-le prietenilor acest articol!


Care sunt specificațiile tehnice ale tractorului?

La ce se folosește un tractor?

Ce accesorii se pot folosii la un tractor?

 

Care sunt specificațiile tehnice ale tractorului?

                Un tractor agricol este un vehicul conceput să livreze un efort de tracțiune ridicat la viteze reduse. Acesta este folosit în principiu în agricultura la prelucrarea pământului, sau la alte activități cum ar fi: remorcare, încărcare.

Specificații tehnice:  

CP (cai putere) -  o unitate de masură a puterii.  Prin definiție un CP este suma tururor energiilor necesare pentru a muta 16,5 tone la 30, 48 cm într-un minut. Este o măsură a capacității utilajului de a muta/ridica o greutate.

Pentru a afla de câti CP ai nevoie pentru tipul tau de activitate trebuie să sții răspunsul la următoarele întrbări?

1.       Stabiliți care este activitatea principală pe care doriți să o faceți cu tractorul.

2.       Din experiențele trecute, determinați aproximativ câte zile sunt necesare pentru a termina tipul de activitate pe suprafața pe care vreți să lucrați.

3.       Determinați timpul necesar ha (hectare)/ora pentru a vă finaliza munca.

4.       Care sunt condițiile solului pe care doriti să lucrati.

Pentru a afla exact de câti CP aveți nevoie puteți completa tabelul atașat aici.(link)

Capacitatea hidraulică - Serveste atat pentru actionarea mecanismului de suspendare al tractorului, cat si pentru actionarea unor motoare hidrostatice rotative sau liniare, care antreneaza diferite organe de lucru ale masinilor agricole, ori schimba pozitia acestor organe.

Dupa constructie, instalatiile hidraulice se clasifica astfel:

• cu elemente separate, unde toate partile componente sunt montate separat;

• monobloc, la care toate partile componente sunt montate intr-un singur bloc;

              • semibloc, cand numai o parte din elementele componente sunt montate intr-un bloc comun;

Indiferent de tipul instalatiei hidraulice, aceasta este alcatuita din urmatoarele parti principale: rezervorul de ulei, (carterul transmisiei la unele tractoare), pompa hidraulica, distribuitorul hidraulic, conductele de legatura si consumatorii: motoarele hidraulice rotative sau liniare.

Priza de putere (forta)- serveste la actionarea, de catre tractor, a organelor mobile, de obicei rotative, ale diferitelor masini agricole, atat in cazul deplasarii agregatului cat si la stationar.

Dupa turatie, prizele de putere se impart astfel:

·         cu turatie constanta (normale), cu turatie variabila (sincrone) si cu turatii mixte. Turatia constanta, (indiferent de viteza de deplasare a tractorului), de 540 rot/min, se foloseste la tractoarele cu putere de pana la 70 CP; la tractoarele cu putere de 70 - 100 CP se folosesc turatiile constante de 540 rot/min sau 1000 rot/min, ori ambele turatii la acelasi tractor; la tractoarele de peste 100 CP se utilizeaza turatia constanta de 1000 rot/min.

 

·         Turatia variabila (priza sincrona) este folosita pentru actionarea aparatelor de distributie de la unele masini de semanat, de plantat si de fertilizat, la care turatia acestor aparate trebuie sa fie proportionala cu viteza de deplasare, in vederea mentinerii constante a cantitatii de material la hectar. Priza sincrona se utilizeaza si la actionarea rotilor motrice ale unor remorci monoaxe.

 

Mecanismul de suspendare/ridicare - reprezintă un sistem de bare articulate care servesc pentru cuplarea la tractor a atasamentelor purtate. Deoarece atasamentele purtate plasate în spatele tractorului au cea mai largă utilizare, în prezent toate tractoarele agricole sunt echipate cu mecanisme de suspendare montate în spate. Există şi construcţii de tractoare cu mecanisme de suspendare montate în faţă (mecanisme de suspendare frontale).

Mecanismele de suspendare în 3 puncte utilizate la tractoarele agricole sunt standardizate pe plan naţional şi internaţional, conform normelor SR ISO 730-1 [149]. În funcţie de valoarea puterii dezvoltată de tractor la priza de putere sunt patru categorii de mecanisme de suspendare, aşa cum rezultă din tabelul următor:

 

Categorie

Putere, în kW*

1

până la 48

2

până la 92

3

de la 80 la 185

4**

de la 150 la 350

*Puterea la priza de putere, la turaţia nominală a motorului.

**4L şi 4H (cu cursa de ridicare mai mare).

 

Șenile sau roți

În general, roțile sunt utilizate datorită următoarelor avantaje:

·         Costul scăzut – roțile sunt mult mai ieftine decât șenilele;

·         Viteza – în comparație cu șenilele, roțile sunt mai ușor de pus în mișcare, iar viteza de mișcare este mai mare;

·         Manevrabilitatea – roțile asigură o manevrabilitate ridicată în comparație cu șenilele, care sunt destul de dificil de manevrat;

·         Categoria ușoară – șenilele sunt mult mai grele decât roțile, iar dacă masa tractorului este prioritară pentru tine, cu siguranta vei alege roțile;

·         Simplitatea – o roată este mult mai ușor de reparat/schimbat decât șenilele;

·         Materialele folosite – roțile pot fi construite din materiale care indeplinesc condițiile impuse privind protejarea mediului.

 

În general, șenilele sunt utilizate datorită următoarelor avantaje:

·         Tracțiunii – tracțiunea este foarte ridicată inclusiv pe suprafețe alunecoase cum ar fi zapadă sau betonul umed;

·         Eficiența energetică – în comparație cu roțile, șenilele au o performanța ridicată și sitemul de tracțiune bine optimizat, ceea ce oferă un plus de eficiență în ceea ce privește consumul de energie;

·         Deplasarea pe teren accidentat – utilajele pe șenile pot funcționa foarte bine pe un teren accidentat. Acestea pot urca și coborâ scări, pot depașii obstacole sau să traverseze șanțuri;

·         Distribuția greutății – greutatea tractoarelor pe șenile este foarte bine distribuită pe toată suprafața acestuia;

·         Estetica – tractoarele pe șenile dau o senzație de un produs mult mai puternic.

Marca tractoarelor

Deși există multe tractoare care arată asemănătoare unul cu celălalt, există sute de producători diferiți ai acestor tractoare. Acești producători  construiesc numeroase modele de tractor pentru diferite cerințe ale piețeiUnii dintre numeroșii producători de tractoare din întreaga lume sunt:

Tractoare John Deere, Tractoare Massey Fergusson, Tractoare Case IH, Tractoare New Holland, Tractoare JCB Challenger, Tractoare Valtra, Tractoare Kubota, Tractoare Claas, Tractoare Deutz Fahr, Tractoare Fendt, Mahindra, Iseki, Lamborghini, McCormick Intl, Steyr, Tractoare Ursus, Ventrac, Zetor.

Vezi care sunt cele mai populare branduri de tractoare în România.(link)

La ce se folosește un tractor?

Tractoarele au o gamă largă de activități la care pot fi folosite, printre acestea  se numără: Prelucrarea pâmântului, cultivare, recoltare, transport, hrănirea animalelor și întreținerea spațiilor de locuit al acestora,  secerare, întreținerea spațiilor verzi, lucru cu lemnul, deszăpezire, irigații, erbicidare, distribuit îngrașaminte, manipularea materialelor.

 

Ce accesorii se pot folosii la un tractor?

                Principalele accesorii care pot fi folosite la un tarctor sunt: pluguri, freze, rotosape, grape, combinatoare – cultivatoare, prășitoare, tocătoare furaj – resturi vegetale, cositori, mașini de tuns iarbă/gard viu, greble mecanice, prese baloți, semănători, plantatoare, mașini de recoltat, masini de incorporat în sol îngrașăminte, mașini de împrăștiat îngrașaminte, pulverizatoare, remorci agricole, cisterne -vidanje, scarificatoare, lame, pluguri,freze de zăpadă, sărărițe, perii de măturat, încărcătoare frontale, retroexcavatoare, retrostivuitoare, burghiu de săpat gropi, braț de ridicare, încărcătoare forestiere, cupe transport, lamă de nivelare, despicator lemne, mașini de săpat șanțuri.

Gasim foarte multe tractoare de vanzare noi si second hand în piața din România. Vezi la ce trebuie să fii atent când cumperi un tractor?

·         Puterea – puterea este factorul determinat în decizia de alegere a tractorului, acesta trebuie să aibe puterea necesară pentru a face față suprafeței pe care vreți să o lucrați, dar și altor activități pentru care vreți să îl folosiți.

·         Orele de funcționare și vărsta și istoricul – poate cel mai important aspect atunci când vine vorba de tractoarele second hand sunt orele de funcționare a acestuia. Vărsta tractorului va determina în mică parte și prețul acestuia. Istoricul utilajului ne arată numărul de proprietari, tipul de muncă la care a fost folosit, acest lucru vă va ajuta să determinați dacă utilajul este foarte utilizat sau forțat pentru diverse munci grele, putând să preconizezi durata de viață viitoare a utilajului.

·         Uzura – chiar dacă cea mai bună metodă de verificare a utilajului sunt orele de funcționare a motorului și istoricul utilajului, trebuie să fim atenți și la semnele de uzură a acestuia. Trebuie să fiți atenți să nu aibe urme de sudură, rupturi sau lovituri asupra utilajului care dau dovada de o întreținere necorespunzătoare a acestuia.

·         Dotările suplimentare – Atunci când alegeți un tractor trebuie să analizați toate tipurile de muncă pe care le puteți efectua cu acesta, astfel pentru dvs poate fi important ca tractorul să aibe tiranți și priză putere și pe fată.

·         Confortul – Deoarece operatorii petrec multe ore în interiorul tractorului, aceste ore trebuie să fie unele plăcute, astfel aerul condiționat sau confortul scaunului sunt unele vitale în alegerea tractorului.

·         Brandul potrivit – Tinand cont de presiunile pe care le avem în timpul prelucrări pâmântului și în timpul recoltării, este esential ca utilajul sa fie fiabil, aceasta insemnand alegerea unui brand cu o reputatie puternica pe piata, care să poată fi serviceate în cel mai scurt timp posibil.

·         Avantajele post cumpărare oferite de furnizor – Colaborarea cu furnizorul dumneavoastra nu se încheie atunci când platiți si primiți utilajul, această relație trebuie să fie extinsă prin diverse servicii oferite precum garanție și service.

Pe utilben.ro gasesti tractoare de vanzare noi si second hand cu garantie gata de pus la lucru!

Trimite-le prietenilor acest articol!

Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date. Consultă termenii și condițiile! Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )