campaign-notification campaign-notification

Tractiune tractor - Diferenta rotilor unui tractor

Publicat de UTILBEN08/07/2024

Tractorul este un utilaj indispensabil în domeniul agricol și cu atât mai mult într-o fermă. Fiind rezistent și puternic, un tractor poate realiza o multitudine de activități. De la transportarea de bunuri gospodărești, până la lucrări de pregătire a terenului, recoltare a culturilor sau deszăpezire. Însă secretul care stă în spatele siguranței și forței este tipul de tractiune tractor de care dispune. Astfel există un motiv bine întemeiat pentru care se recomanda diferenta rotilor unui tractor.

În cele ce urmează, vă vom prezenta de ce este important ca rotile din spate ale unui tractor să fie mai mari decât cele din față. Unul din secretele construcției de tractoare și care poate salva viața operatorului.

tractiune tractor

Sfaturi tractiune tractor

Un tractor care nu dispune de cabină sau suport metalic de protecție a operatorului și, de asemenea, nu există o diferențiere a mărimilor roților, poate reprezenta un real pericol pentru operator. Acesta îl poate expune la un grad ridicat de riscuri de accidente în muncă, precum: alunecarea tractorului, ridicarea părții din față a tractorului, contrabalansare, răsturnări și patinarea roților. 

De reținut faptul că, dacă un tractor nu dispune de astfel de dotări, poate deveni și mai periculos. Dacă are un atașament greu și care necesită multă forță de tractare, spre exemplu o remorcă sau un trailer care nu este bine echilibrat și este conectat de tractor deasupra axei roților din spate, poate conduce la un dezastru iminent. Rezultatul fiind ridicarea punții din față a tractorului și contrabalansarea acestuia, în cele din urmă răsturnându-l. Așadar, este bine să cunoaștem motivele pentru care există diferență între roțile unui tractor și care este rolul lor. 

tractiune tractor John Deere

Care este rolul rotilor mari pe spate -  tractor?

Roțile mari ale unui tractor pe spate au diverse roluri: creșterea forței de mișcare a tractorului, creare unei suprafețe de contact mai mare, prevenirea împotmolirilor, echilibrul sau stabilitatea tracțiunii, facilitarea vizibilității operatorului, sporește aderența tracțiunii. 

În principiu, greutatea unui tractor nu este distribuită uniform, așadar roțile din spate trebuie să suporte cea mai mare greutate a tractorului. Acest lucru crește riscul de răsturnări sau scade echilibrul tractorului. Cu cât roțile din spate sunt mai mari și mai late cu atât stabilitatea tractorului este mai bună, crește suprafața de contact și îi oferă tractorului puterea necesară de a se mișca chiar și atunci când are atașat un accesoriu. Roțile din spate ar trebui să fie cu mult mai mari decât cele din față pentru a evita împotmolirea tractorului. Adesea, un tractor este utilizat în activități complexe și pe diverse suprafețe nămoloase, nisipoase sau cu denivelări extreme. Roțile mari din spate îi asigură tractorului controlul tracțiunii indiferent de suprafață.

Un alt rol important al roților mari de pe partea din spate a tractorului este de a permite operatorului un câmp vizual mai extins și de a-i proteja viața. Spre exemplu, dacă roțile din spate ar fi mai mici decât cele din față, operatorului i-ar fi imposibil să-l utilizeze.

rolul rotilor mari pe spate

Care este rolul rotilor mici in fata - tractor?

Este ideal ca roțile mici să fie în partea din față a tractorului, deoarece: permit o mai bună vizibilitate a operatorului, echilibrează puntea din față a tractorului, reduc viteza tractorului, permit flexibilitatea virajelor. 

Pentru că greutatea unui tractor nu este distribuită egal indiferent de partea tractorului, este necesar ca roțile din față să fie mai mici decât cele din spate. Dacă acest lucru nu este respectat apare riscul de răsturnare a tractorului și necesitatea de a realiza un sistem de tracțiune integrală prin articularea centrală a roților. 

Totodată, faptul că roțile din față sunt mai mici permit vizibilitatea excelentă a operatorului, dar și realizarea facilă de viraje în funcție de suprafața de lucru și infrastructura drumurilor agricole cel mai adesea. Creând echilibru, roțile mici din față reduc viteza tractorului și astfel îl încetinește crescându-i puterea de tracțiune și necesitatea unui efortul mai mare al accelerației tractorului.

diferenta rotilor unui tractor,

Concluzii

Sistemul de tractiune tractor necesită roti de mărimi pentru creșterea stabilității tractorului, dar și pentru reducerea de accidente de muncă. Este important ca tractorul care se dorește a fi achiziționat să dispună de roți diferențiate ca mărime pe partea din față și cea din spate. Asigurând o distribuție corectă a greutății tractorului, se evită ruperea tractorului în jumătate sau răsturnarea acestuia când are un atașament de tip trailer, remorcă sau plug. Indiferent de activitatea în care va fii utilizat, roțile mai mari de pe spate ale tractorului îi vor genera puterea și forța de care are nevoie. 

Spre exemplu, să presupunem că avem un tractor de mici dimensiuni fără cabină și căruia îi atașăm o remorcă de dimensiuni medii. Dacă tractorul nu ar avea roțile de mărimi diferite pe axele de locomoție ale tractorului, adică față și spate, greutatea remorcii ar putea ridica fața tractorului datorită efortului mare pe care ar trebui să-l facă pentru a se mișca și în cele din urmă să-l răstoarne, astfel punând viața în pericol a operatorului.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )
    Articole similare