Tractor de vie - Activitatile unui tractor in cultura de struguri
Vița-de-vie este o plantă foarte iubită de către români și mai de cu seamă de fermierii români care aleg să o cultive încă din cele mai vechi timpuri. Cu o istorie bogată și cu o propagare a tradițiilor din moși strămoși, vița-de-vie este păstrată și îngrijită de circa 2500 de ani. Caracteristicile solului românesc sunt extrem de favorabile cultivării viței-de-vie, lucru care a condus în ultimul deceniu la extinderea teritorială a culturilor de struguri la nivel național. Evoluția agriculturii a făcut posibilă ușurarea muncii datorită noilor utilaje și tehnologii. Totuși, încă mulți gospodari aleg să îngrijească manual culturile de viță-de-vie, lucru care uneori pentru o plantație de mari dimensiuni este foarte costisitor. În cadrul acestui articol îți vom prezenta ce poți face cu un tractor de vie pentru a avea o cultură bogată de struguri.
Activitățile unui tractor in cultura de struguri
1. Pregătirea terenului cu un tractor viticultura
Începutul unei plantații de viță-de-vie presupune multă muncă și un buget destul de cuprinzător pentru a putea avea un rezultat frumos. Este cunoscut faptul că investiția în culturile de struguri reprezintă una pe termen lung, care necesită multă atenție și îngrijire, dar și multă răbdare. După cum se știe deja, agricultura este unul din cele mai capricioase domenii, niciun an nu seamănă cu celălalt, predicțiile sunt greu de realizat, iar uneori anumite rețete de îngrijire a plantelor nu pot să fie valabile sau aplicabile ani la rând. De aceea un lucru este sigur, un tractor își va găsi mereu rostul în acest domeniu.
În ceea ce privește cultura de viță-de-vie, tractorul joacă un rol important încă de la început. Prima etapă a realizării culturii este pregătirea terenului agricol. Terenul trebuie de cele mai multe ori defrișat, așa că este necesar un tractor cu tocător de vegetație pentru a elimina vegetația nedorită precum plante sau arbuști. În cadrul etapei următoare, este necesar să se efectueze nivelarea și afânarea solului pentru a putea pregăti suprafața pentru cultivare. Așadar, dotând un tractor cu un plug se poate realiza spargerea solului pentru a putea fi nivelat și afânat mai apoi cu un scarificator.
O altă activitate precursoare culturilor de struguri este fertilizarea pământului pentru a asigura necesarul de nutrienți viței-de-vie. De obicei, terenurile pe care se cultivă vița-de-vie tind să fie mai nisipoase, în pantă și erodate, prin urmare, este necesar să se aplice îngrășăminte specifice în funcție de analiza solului. Tratamentele de fertilizare se pot realiza cu un tractor pentru culturile de struguri care este dotat cu roți subțiri pentru a nu deteriora solul și cu un atomizor.
2. Plantarea soiurilor
După pregătirea terenurilor urmează etapa de plantare a soiurilor de struguri. Este important ca înainte de toate să se stabilească distanța de plantare pentru a putea monta spalieri, dar și un eventual sistem de irigare. Astfel, tractorul poate săpa mici șanțuri folosind un trencher atât pentru montarea spalierilor, cât și pentru a introduce sistemul de irigații. De asemenea, dacă nu se dispune de un trencher cu lanț, se poate folosi un braț de excavare detașabil care să fie montat pe tractor.
3. Tratamentul viței-de-vie
În urma realizărilor tuturor acestor procese, urmează o etapă foarte importantă pentru dezvoltarea și menținerea plantației de struguri, și anume aplicarea tratamentelor. Deși nu este cunoscută ca fiind o plantă foarte pretențioasă, vița-de-vie poate fi atacată de diverși dăunători, lucru care poate aduce deteriorări masive. Prin urmare, de-a lungul anului agricol se efectuează diverse tratamente pentru vița-de-vie cu ajutorului tractoarelor viticole pentru a fi mai eficient și mai puțin costisitor. Unele tratamente pot include stropiri contra dăunătorilor sau aplicarea de îngrășăminte, ambele pot fi aplicate foarte ușor cu un tractor dotat cu diverse atașamente agricole.
4. Recoltarea viței-de-vie
La finalul sezonului viticol, roadele pot fi culese atât manual dacă vorbim de o plantație mică, dar și folosind un tractor de vie cu roți subțiri și dotat cu o remorcă agricolă. Făcând mai ușoară recoltarea viței-de-vie, un tractor va economisi timpul pentru colectarea și transportarea lădițelor cu struguri.
De unde pot achiziționa un tractor viticol?
La UTILBEN găsești o gamă complexă de tractoare agricole ideale pentru diverse activități, chiar și pentru munca în culturile de viță-de-vie. Fie că ai nevoie de un tractor de mari dimensiuni sau unul mai mic, aici vei găsi tot ceea ce ai nevoie și la prețuri avantajoase. Pe lângă acest lucru, achiziționarea unui tractor second hand de la UTILBEN îți aduce multiple beneficii, precum: garanție pentru utilaj, servicii de service și asistență tehnică pe întreg teritoriul României, stoc de piese la nivel național, finanțare și transportul utilajului până la destinație.
Concluzie
În concluzie, deținerea unui tractor pentru vița-de-vie îți poate aduce mult randament și crește economisirea de resurse. Astfel că, folosind un singur utilaj nu doar că vei face o investiție pe termen lung, dar și vei putea realiza mai multe sarcini care să asigure o bună dezvoltare a culturii de struguri.