campaign-notification campaign-notification

Tendintele pietei de utilaje agricole second-hand

Publicat de UTILBEN14/12/2018

agricultura, tendintele pietei, utilaje

De ce puțini fermieri își permit să cumpere utilaje noi și de ce utilajele agricole second-hand sunt o opțiune avantajoasă pentru aceștia?

 

Tendințele pieței de utilaje agricole second-hand

Piața de utilaje din România este guvernată de echipamente învechite, multe cu durata de viață depășită. De ce puțini fermieri își permit să cumpere echipamente noi și de ce utilajele agricole second-hand sunt opțiunea preferată a acestora? Care este dimensiunea pieței românești de utilaje agricole second-hand?

Pentru a vă răspunde la aceste întrebări și pentru a le oferi o imagine de ansamblu fermierilor și jucătorilor de pe piața utilajelor agricole second-hand, UTILBEN a realizat o analiză a situației și tendințelor acestui sector. După citirea acestui studiu veți cunoaște răspunsurile la următoarele întrebări:

  • Care este diferența dintre România și campionii europeni în agricultură?
  • Care este dimensiunea pieței mondiale de utilaje agricole?
  • Care sunt tipurile și mărcile de utilaje agricole folosite de fermierii români?
  • Care sunt tendințele în acest sector și sugestiile date de către compania UTILBEN?

 

România vs Campionii europeni în agricultură

Dintotdeauna, românii au admirat și invidiat totodată caracterul și pragmatismul germanilor. De la mașini nemțești, utilaje nemțești, la iscusința tipic nemțească. Cum putem să eliminăm aceste stereotipuri și comparații cu alte civilizații și să dezvoltăm propria noastră cultură și economie? Care este detaliul care face diferența între agricultura germană și cea românească?

Din punct de vedere al utilajelor agricole, germanii stau mult mai bine decât noi, poate datorită faptului că o mare parte a producătorilor de utilaje își au reședința și fabricile acolo. Dacă analizăm topul mărcilor cerute de fermierii români, conform software-ului UTILBEN de management al relației cu clienții, observăm că o mare parte dintre aceste brand-uri sunt germane.

Dacă facem o paralelă între media anuală de tractoare vândute în Germania - 34.000 unități - și numărul anual de tractoare care se vând în România - 6.000 de unități -, observăm o putere de cumpărare mult mai mare din partea nemților. Incontestabil, reiese că agricultorii din Germania investesc mai mult în mașini agricole decât românii. Piața nemțească de tractoare este de 4 ori mai mare decât cea românească, iar acest lucru s-ar putea datora și faptului că există câțiva mari producători de mașini agricole care au fabricile în Germania. Un exemplu în acest sens este John Deere.

 

Volum vanzari tractoare si combine

 

Un trend de scădere se înregistrează pe piața italiană de tractoare, care a scăzut de la 42.000 de unități cumpărate în anul 1987, la 18.000 de unități vândute în anul 2015. Comparând suprafețele agricole ale Germaniei sau Italiei cu suprafața agricolă a României și producțiile obținute pe aceste suprafețe, putem observa că acest trend descendent al pieței tractoarelor duce la o tehnologizare ridicată. Suprafețele mari sunt cultivate cu tot mai puține utilaje, noile echipamente fiind mai economice, prietenoase cu mediul înconjurător și mult mai puternice decât vechile generații. Acest fapt se argumentează de la sine din următorul grafic:

Volum vanzari piese utilaje

Investițiile Germaniei în utilaje agricole au ajuns, în anul 2015, la un cuantum de 4,3 miliarde de euro, în timp ce România a investit doar 466 de milioane de euro, cu aproximativ 90% mai puțin. Aceste statistici reflectă faptul că agricultura din Germania se bazează pe utilaje mai scumpe, mai performante, cu achiziții sprijinite în principal de fonduri europene și instituții bancare.

În România, fondurile sunt limitate și pot fi accesibile doar pentru fermierii mai mari. Fermierii mici, în lipsa fondurilor europene, se orientează spre utilaje mai ieftine, în principal utilaje second-hand performante, rulate în țările occidentale. Datorită acestor investiții, fermierii germani obțin un randament mult mai ridicat la hectar, în comparație cu fermierii români. Conform surselor Eurostat, un fermier german care cultivă cereale obține aproximativ 8.000 kg/ha, pe când un fermier român reușește să obțină aproximativ 3.500 kg/ha.   

 

Piața mondială de utilaje crește?

Cu timpul, se observă că utilajele devin din ce în ce mai performante, iar utilizarea și realizarea muncilor cu ajutorul acestora este din ce în ce mai ușoară. Pe plan mondial, se observă, de-a lungul timpului, o tendință majoră de diminuare a numărului de oameni implicați în folosirea unui utilaj. Numărul acestora a scăzut de la 30 la 9.

Nr fermieri romani

Asociația Industriei Agricole din Marea Britanie, în analiza pieței mondiale de utilaje agricole, observă că aceasta este afectată de doi factori: condițiile meteorologice și condițiile politice. În anii secetoși, precum 2006, 2007 și 2010, au existat interdicții la export, iar prețul cerealelor a crescut. În medie, prețurile sunt mai mari decât acum câțiva ani, din cauza creșterii populației și a previziunilor care indică o nevoie ridicată de alimente. Și factorul politic influențează vânzarea de mașini agricole, în funcție de subvențiile acordate, dar și de programele de susținere a agriculturii. În unele țări, măsurile de austeritate au afectat și fermierii, iar desele schimbări legislative au indus confuzie în piață.

 

Ce tractoare folosesc fermierii din România?

Specialiștii de la UTILBEN ne prezintă statisticile și tendințele pieței de utilaje agricole din RomâniaAceste statistici sunt reprezentate în procente, comparativ cu anul 2015. Veți observa o creștere majoră în anumite categorii, în ceea ce privește topul utilajelor vândute, numărul de utilaje vândute, valoarea medie a unui utilaj, dar și modalitatea de achiziție a utilajelor.

Aproximativ 2,5 milioane de români lucrează în agricultură, adică 29,3% din populația activă care lucrează în România. Aceasta se datorează faptului că nu avem suficiente utilaje, comparativ cu suprafața lucrată. În Europa de Vest, media populației care lucrează în agricultură este de aproximativ 5%. În România, avem un tractor la fiecare 41 de hectare de teren lucrate, în timp ce media europeană este de un tractor la fiecare 13 hectare lucrate.

Concluzia nu poate fi decât una. Avem nevoie de investiții continue în utilaje performante, pentru a fi mai eficienți și mai productivi.

romania vs media europeana la agricultura

Un fermier folosește un tractor, în medie, peste 10.000 ore în România, în timp ce în Marea Britanie sau Germania, media este de 3.500 de ore.  

ore lucru cu tractorul

 

Dintr-un studiu realizat cu ajutorul datelor companiei UTILBEN, observăm că românii cumpără tractoare second-hand care au o medie de 5.000 de ore lucrate. Un tractor pe care nemții îl consideră prea uzat. Conform Institutului Național de Statistică, avem în România 199.284 de tractoare și 27.485 combine agricole. Ca să atingem media europeană, ar trebui să avem aproximativ 600.000 de tractoare agricole.

Conform datelor furnizate de Eurostat, un fermier român care cultivă cereale câștigă aproximativ 700 euro la hectar, iar, potrivit specialiștilor, aceasta este una dintre urmările folosirii utilajelor extrem de vechi.

 

Care este modalitatea de achiziție preferată de fermierii români?

Potrivit graficului de mai jos, modalitatea de achiziție pe care clienții noștri o preferă este cea directă, urmată de achiziția în leasing. 67% cu banii jos și 23% în leasing. Leasingul este o opțiune foarte avantajoasă pentru fermieri. Dar procentul de 23% al achizițiilor prin leasing este mic, comparativ cu țările occidentale sau SUA. Prin urmare, este potențial de creștere și UTILBEN consideră că achizițiile prin leasing vor fi următorul trend în acest sector.

 

Numărul cererilor pentru achiziții în leasing a crescut destul de mult față de anii precedenți. În plus, achiziția unui utilaj agricol second-hand prin leasing poate fi o oportunitate excelentă pentru agricultorii mici și mijlocii din România. UTILBEN a anticipat nevoia clienților și a dezvoltat un sistem de finanțare prin leasing pentru utilaje second-hand, prin parteneriat cu BT Leasing.

 

O parte din dobândă este subvenționată de către UTILBEN, la achiziția utilajelor de pe stoc. Este un început bun și sperăm să fie o rampă de lansare pentru fermierii care au nevoie de finanțare. Astfel, vom asigura achiziții de utilaje mai performante, la un preț avantajos pentru client.

modalitati achizitie utilaje agricole statistic romania

Încotro se îndreaptă piața de tractoare?

Numar tractoare disponibile ROmania statistica

Numărul tractoarelor din România în 2015 era de aproape 200.000 de unități, iar prețul mediu de achiziție al acestora ajungea la aproximativ 40.500 de euro/bucata. Media de putere a motorului este de 160 CP.

UTILBEN preconizează o creștere de aproximativ 10% în 2017, față de anul de referință 2016. Această creștere se va datora, în principal, formelor diverse de finanțare, inclusiv a tractoarelor second-hand, dar și achizițiilor prin fonduri europene. La început de 2017, cererile pentru tractoare de vânzare achiziționate prin finanțări bancare sau de la stat au crescut brusc, în comparație cu anii precedenți.

piata tractoarelor in 2017

Top mărci preferate de fermierii români, conform cererilor înregistrate în evidența UTILBEN:

top marci tractoare preferate de romani

Sursa: CRM UTILBEN. Logo-urile sunt preluate de pe www.caseih.com, www.deere.com, www.newholland.com.

 

Care este trendul previzionat pentru combine în anul 2017?

Numărul combinelor este și el în creștere și a ajuns, în anul 2015, la un efectiv de aproape 34.000 de unități, cu un prețul mediu de 124.000 de euro/bucata.

combine agricole disponibile

 

UTILBEN previzionează o creștere de aproximativ 6% a pieței combinelor din România. Începutul de an ne-a surprins cu numărul cererilor de combine second-hand, atât prin finanțări, cât și prin fonduri europene.

 

piata combinelor agricole

Combinele Claas depășesc John Deere în topul preferințelor fermierilor români, la numărul de cereri de ofertă.

 

De ce aceste mărci?

E ca și la automobile. Chiar dacă nu toți fermierii dispun de posibilitatea reală de a achiziționa un utilaj performant ca John Deere, Case sau New Holland, ei solicită totuși oferte pentru aceste mărci. Se manifestă dorința de afirmare în comunitate, de recunoaștere socială, ca și în cazul automobilelor. Majoritatea fermierilor care achiziționează aceste utilaje performante o fac pentru a crește productivitatea la hectar.

 

De ce John Deere?

Orice fermier român cunoaște marca John Deere. Este echivalentul mărcii Mercedes pentru tractoare și combine. Cu o istorie atât de bogată și pentru simplu fapt că este numărul 1 mondial în producția și vânzarea de utilaje agricole, marca John Deere nu poate să lipsească din opțiunile fermierilor.

 

De ce Case?

În fiecare an, utilajele agricole Case sunt premiate la majoritatea târgurilor de agricultură internaționale. Cu o istorie de 175 ani în producția de utilajele agricole, Case se află în topul preferințelor fermierilor profesioniști din întreaga lume, inclusiv din România. Calitatea și fiabilitatea sunt avantajele de bază ale întregii game de utilaje Case. Modelele Case transmit forță și încredere.

 

De ce New Holland?

Mașinile agricole New Holland fac parte din concernul CNH, recunoscut în întreaga lume ca fiind unul dintre cei mai mari producători de utilaje agricole. Tradiția și inovația recomandă mașinile agricole New Holland.

 

Previziuni și tendințe pentru piața utilajelor agricole second-hand

Conform analizei de față și previziunilor realizate de specialiștii UTILBEN, observăm că piața utilajelor agricole din România, inclusiv a utilajelor second-hand, urmează un trend ascendent din toate punctele de vedere. Prețul de achiziție al echipamentelor agricole crește, ceea ce înseamnă că fermierii se îndreaptă spre utilaje mult mai performante, iar tendința de reînnoire a acestora este accentuată. Ne dorim ca agricultura din România să fie susținută mai mult de către statul român și de către instituțiile bancare.

 

Ne dorim ca fermierii să dispună de multiple posibilități de finanțare, atât pentru utilaje noi, cât și second-hand. De asemenea, suntem convinși că vom putea dezvolta servicii mai utile și mai avantajoase decât în prezent pentru fermierii din România. Trebuie să ieșim din zona noastră de comfort, să facem mai multe pentru comunitatea în care trăim, să dezvoltăm valori puternice, să aspirăm spre excelență, pentru a ajuta sectorul agricol din România să se alinieze la nivelul celui european.

Acest studiu al pieței este realizat de către UTILBEN, unul dintre principalii importatori de utilaje noi și second-hand din România. Compania UTILBEN este specializată în importul de utilaje fiabile, precum și închirieri și service multibrand pentru utilaje de construcții și utilaje agricole. Oferim servicii complete în domeniul utilajelor: vânzări, achiziții, service și piese de schimb.

UTILBEN are o echipă tânără și ambițioasă de oameni pasionați de utilaje. Media de vârstă în firmă este de 33 de ani. UTILBEN este prezentă pe piața românească începând cu anul 2006. Dorim să fim un partener de afaceri stabil și de încredere. Oferim soluții pe măsura nevoilor pieței și suntem, totodată, un angajator responsabil, care își prețuiește angajații.

Pe site-ul www.utilben.ro, se regăsesc peste 2.000 de tractoare mari, 500 de combine și 50 de tractoare mici. UTILBEN susține reînnoirea parcului de utilaje al României prin soluții de finanțare extrem de avantajoase. Viziunea noastră este ca 1 din 10 utilaje din Europa să fie vândut și servisat de către UTILBEN.

 


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )