campaign-notification campaign-notification

3 Modalități de protecție când lucrați cu excavări

Publicat de 03/02/2021

excavări, excavare, riscuri excavare, probleme escavare, protecție operatori excavator, protecție operator utilaje, riscuri operatori excavator

Utilben îți prezintă 3 măsuri de siguranță pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vine vorba despre excavări.

Modalități de protecție când lucrați cu excavări

Modalitatea de lucru pe șantier și, mai ales, felul în care se execută excavările sunt elemente esențiale pentru bunul mers al lucrurilor și pentru obținerea unui rezultat satisfăcător.

Conform statisticilor, peste o treime din săpăturile de pe șantierele lumii se execută în condiții de nesiguranță. Cum se traduce asta? O bună parte dintre muncitorii din construcții ignoră riscurile și, astfel, rezultatele sunt lucrări care depășesc bugetul alocat inițial și întârzieri când vine vorba de termenul de predare. În plus, ignorarea măsurilor de prevenție poate duce la accidente de muncă sau chiar la deces.

Măsurile de siguranță în ceea ce privește excavările sunt, astfel, deosebit de importante și pot face diferența dintre un șantier productiv și unul de-a dreptul haotic. Construcțiile nu merg din inerție și nu se bazează doar pe talentul muncitorilor sau experiența lor, ci pe respectarea unor reguli clare și stricte. Totodată, un șef de șantier are responsabilitatea de a le prezenta subalternilor săi riscurile la care se supun și să îi instruiască în scopul de a evita aceste pericole. Este, poate, fundația unei echipe de succes și a unui proiect dus la bun sfârșit ca la carte.

Spre exemplu, este important ca un sistem de protecție să fie montat, dacă unul sau mai mulți muncitori lucrează într-un șanț aflat la mai mult de un metru și jumătate adâncime. Un om înconjurat de pereți de pământ proaspăt excavat se află într-un real pericol de a fi îngropat de viu, la cea mai mică mișcare. Alunecările de teren se pot produce din cauza unei vibrații cauzate de un utilaj aflat la 100 de metri de săpătura cu pricina sau de simpla mișcare unor muncitori aflați în zona șanțului respectiv. Din păcate, mass-media din România a trebuit să relateze sute de astfel de cazuri, în care muncitori de pe șantierele din țara noastră și-au găsit tragicul sfârșit.

riscuri excavare

Palplanșele sunt elemente din lemn, oțel sau beton, folosite la fabricarea unor pereți de susținere a săpăturilor, care împiedică surparea malurilor. Cu ajutorul palplanșelor, se creează o incintă în interiorul căreia se poate lucra în siguranță.

Alegerea unui sistem de protecție eficient depinde de tipul de săpătură care se face, de condițiile de lucru și de mobilitatea de care au nevoie muncitorii care vor lucra în zona proaspăt excavată. Tipul de sol și presiunea din jur sunt, de asemenea, factori care trebuie luați în atentă considerare.

Există 3 pași care trebuie parcurși pentru a beneficia de protecția și productivitatea de care vorbeam, pe care îi vom expune în cele ce urmează:

 

1.      Începe cu tipul de sol.

Tipul de sol este, probabil, cel mai important aspect de luat în calcul. O identificare atentă a suprafeței de lucru îl ajută pe responsabilul cu montarea sistemului de protecție să aleagă varianta optimă. Unghiurile de taluzare și treptele săpate în pereții unei excavații depind de tipul de sol pe care se lucrează.

 

2.      Ia în calcul aria de lucru.

Începe prin calcularea suprafeței care urmează a fi excavată. Lungime, lățime și adâncime. De exemplu, pentru efectuarea unei lucrări la rețeaua electrică, este nevoie de un sistem de protecție diferit față de unul folosit pentru introducerea unei magistrale de gaz sau de apă.

Apoi, ia în calcul zona de lucru. Este suficient loc de manevră pentru ca muncitorii tăi să ducă sarcina la bun sfârșit în siguranță?

 

3.      Atenție la ambient.

Până și mediul înconjurător poate reprezenta un pericol. Rețelele subterane precum cele electrice, telefonice, de apă, de canalizare, de gaze naturale, anexele sau alte obstacole trebuie luate în considerare atunci când selectați sistemul optim de protecție. De exemplu, instalarea palplanșelor necesită săparea unei suprafețe mari și, implicit, o zonă mare unde să depozitați tot pământul excavat.

O astfel de lucrare, în condiții speciale de lucru, poate fi un adevărat calvar dacă se află într-o zonă urbană. Aglomerația și spațiul îngust de lucru sunt impedimente care trebuie luate în calcul din timp. Totuși, chiar dacă o zonă rezidențială pare un mediu sigur, nu tratați o astfel de lucrare cu superficialitate și luați-vă toate măsurile necesare de protecție.

 

 

Respectarea acestor 3 pași simpli vă poate îmbunătăți productivitatea în muncă, vă va ajuta să vă respectați termenele de predare a lucrărilor și, cel mai important, vă poate salva viața!

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )