campaign-notification campaign-notification

5 sfaturi care te vor ajuta sa obtii o mai buna ridicare cu excavatorul compact

Publicat de UTILBEN05/11/2019

Evitați accidentele la locul de muncă precum și întârzierile proiectelor din cauza unor practici neconvenționale atunci când vine vorba de ridicarea materialelor cu un mini excavator.

Sfaturi care te vor ajuta sa obtii o mai buna ridicare cu excavatorul compact

 

Evitați accidentele la locul de muncă și întârzierea proiectelor din cauza unor practici neconvenționale, atunci când vine vorba de ridicarea materialelor cu un miniexcavator. Ridicarea cu un miniexcavator presupune atât pregătirea obiectelor suspendate, cât și a operatorilor. În cazul în care instrucțiunile sau bunele practici de ancorare și ridicare a obiectelor nu sunt respectate, se pot produce accidente și întârzieri în predarea proiectului. În cele ce urmează, veți primi 5 sfaturi utile pentru o mai bună gestionare a muncii de ridicare cu un excavator compact:

 

1. Examinați șantierul și suprafața de lucru.

excavare

Operatorii de utilaje sunt responsabili de condițiile de lucru dintr-un șantier. Aceștia trebuie să raporteze dacă șantierul nu este un mediu de lucru sigur și poate provoca accidente. Printre aceste responsabilități, se numără și starea miniexcavatorului, rezistența suprafeței de lucru de sub utilaj, precum și obstacolele din jurul acestuia care pot incomoda manipularea unor obiecte.

 

Înainte de ridicare, un operator trebuie să examineze zona din jurul excavatorului, pentru a se asigura că nu există nimic deasupra sau sub utilaj care ar putea interveni în bunul mers al lucrurilor. Când lucrați în pantă, nivelați zona de lucru, dacă este posibil. Dacă nivelarea zonei de lucru nu este posibilă, poziționați excavatorul cu lama în jos. Evitați să lucrați cu șinele de-a lungul pantei sau să vă balansați cupa în direcția de coborâre. Mențineți întotdeauna brațul excavatorului centrat și cât mai aproape de sol. Deplasați-vă cât de încet vă permite sarcina și evitați schimbările bruște de direcție. Nu parcurgeți niciodată cu utilajul și cu obiectul suspendat o pantă care are mai mult de 25 de grade.

 

 

2. Cunoașteți capacitatea de ridicare a utilajului.

 

 

Toți operatorii de excavatoare trebuie să cunoască de unde vine capacitatea de ridicare a unui excavator. Aceasta este limitată de unul dintre cei doi factori: limitările hidraulice sau limitările de basculare. Limita hidraulică înseamnă că excavatorul este restricționat de puterea sa hidraulică când vine vorba de ridicarea unei sarcini. Limita de basculare înseamnă că există un punct în care excavatorul începe să se ridice de pe sol atunci când ridică o greutate.

 

 

Producătorii testează excavatoarele, pentru a determina câtă greutate pot ridica în siguranță la diferite înălțimi și distanțe de la linia centrală a utilajului. Pe baza acestor informații, tehnicienii creează diagrame de ridicare, care sunt tipărite în manualul de utilizare sau afișate la vedere. Pentru a maximiza durata de viață a echipamentului și a minimiza uzura acestuia, asigurați-vă întotdeauna operatorii respectă indicațiile tehnice de ridicare și nu depășesc capacitatea de ridicare recomandată.

 

 

3. Interpretați corect diagramele de ridicare.

excavator compact second hand

 

Chiar dacă materialul ridicat cu un excavator poate părea floare la ureche pentru operatorul cu experiență, este întotdeauna important să urmăriți diagrama de ridicare a excavatorului. Aceasta desemnează capacitatea de ridicare adecvată la orice înălțime, precum și raza de înclinare. În partea de sus a graficului de ridicare, se află informațiile de configurare a utilajului. Pot fi mai multe diagrame de ridicare pentru un excavator, bazate pe combinații de lungime de braț, contragreutate și lățimea șenilelor. Unii producători vor include dimensiunea cupei în graficul de ridicare. Dacă producătorul include o cupă în graficul de ridicare, va fi indicată greutatea cupei.

 

Diagrama de ridicare poate include greutatea unui cuplaj sau a unei cupe, a aparatului de ridicare în sine și greutatea materialului sau a obiectului transportat. Elementele marcate de obicei cu un asterisc pe graficul de ridicare sunt limitate de capacitatea hidraulică a utilajului și nu depășesc 87% din capacitatea de ridicare hidraulică a utilajului, așa cum susține Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO). Totodată, informațiile nominale fără asterisc sunt limitate de stabilitatea utilajului și nu depășesc 75% din capacitatea de încărcare.

Următorul lucru pe care trebuie să îl faceți este să determinați înălțimea maximă de ridicare. De obicei, această informație o regăsiți pe coloana din stânga extremă a graficului de ridicare. Punctul de ridicare se referă la distanța de la sol la vârful cupei, nu de la sol la obiectul pe care îl ridicați. Când măsurați înălțimea punctului de ridicare, luați în considerare cât de sus va trebui să ridicați elementul, inclusiv înălțimea elementului în sine, lungimea dispozitivului de ridicare și la ce înălțime doriți să plasați elementul pe un dispozitiv de transport.

După determinarea înălțimii punctului de ridicare, examinați raza de ridicare de la linia centrală a punctului de înclinare. Această distanță este, de obicei, indicată în rândul superior al graficului de ridicare. Raza de ridicare depinde de modul de lucru. Adică, dacă ridicați un obiect în fața excavatorului sau în lateral. După ce ați determinat raza de ridicare, găsiți rubrica pe graficul de ridicare unde se intersectează înălțimea și raza punctului de ridicare. Numărul indicat este capacitatea de ridicare nominală a excavatorului, în kilograme. Dacă rubrica respectivă este goală, excavatorul nu are capacitate de ridicare, așa că ridicarea oricărui obiect nu trebuie încercată.

 

4. Luați cele mai bune decizii.

 
  • Utilizați cea mai scurtă distanță posibilă pentru sarcină.
  • Mențineți obiectul transportat cât mai aproape de sol.
  • Atașați funii puternice, pentru a împiedica balansarea obiectului transportat.
  • Mergeți cu o viteză constantă și nu prea ridicată.
  • Evitați pornirea și oprirea bruscă a utilajului în timpul transportului.

 

5. Urmați cursuri specializate pentru operatori.

Cursurile de specialitate sunt binevenite indiferent de experiența pe care o aveți în materie de utilaje. Cursurile de profil vă vor face să vă reamintiți lucruri pe care le-ați învățat cândva sau să scoată la lumină lucruri care vă vor feri de accidente și alte pericole.

 

Pe www.utilben.ro, găsiți o gamă largă de: excavator compact second-hand și excavator compact nou

 

 

 

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )