5 Sfaturi vitale pentru operatorii de utilaje
Siguranța la locul de muncă trebuie să fie pe primul loc. Nu productivitatea, nu rapiditatea, nu reducerea costurilor, nu profitul. Iar acest lucru este cu atât mai adevărat când lucrezi pe șantier, într-un mediu expus pericolelor de accidentare. Utilajele reprezintă o amenințare constantă, dacă nu sunt folosite corespunzător și dacă operatorii sau cei aflați în jurul lor nu manifestă atenție maximă.
Nu de puține ori, lucrătorii pe șantiere dau dovadă de neglijență și greșelile lor pot fi fatale. Tocmai de aceea, măsurile de siguranță și protocoalele de lucru sunt cruciale. Mai jos, găsești 5 sfaturi care te vor ajuta să îți faci treaba în condiții de siguranță totală.
1. Mediul de lucru.
Am stabilit deja că șantierul este un mediu periculos de lucru, cu amenințarea unui accident de muncă la tot pasul. Majoritatea muncitorilor lasă garda jos și au un fals sentiment de siguranță din cauză că aceasta este meseria lor. Să muncească pe șantier. Prin simplul fapt că sunt familiarizați cu mediul de lucru, se simt în siguranță.
Una dintre cele mai importante măsuri de siguranță pe care trebuie să o iei înainte de a te urca în cabina excavatorului sau încărcătorului tău frontal este să inspectezi mediul de lucru. Și să verifici cu meticulozitate utilajul pe care urmează să îl operezi. Caută semne evidente de uzură sau eventuale deteriorări ale componentelor. Fii deosebit de prevăzător și atent la detalii. Aceste probleme mici se pot transforma în adevărate tragedii în timpul lucrului.
Gândește-te că transporți câteva tone de roci și instalația hidraulică cedează. Dacă cineva se află sub cupă, soarta îi este pecetluită. În cel mai fericit scenariu, vei provoca doar niște pagube însemnate. Dar nu ai de unde să știi momentul exact când se va petrece un accident. Așa că cel mai bine este să fii prevăzător și să sufli și în iaurt, cum zice românu’.
2. Protejează-ți urechile.
Majoritatea utilajelor sunt gălăgioase. Zgomotul pe care îl produc pătrunde și în cabina operatorului, pentru că nu există izolare fonică perfectă. Un buldozer, de exemplu, produce până la 112 decibeli. Ca să îți faci o idee, dacă te expui constant la un nivel de 85 de decibeli, riști să îți pierzi auzul.
Nu toți muncitorii pe șantier iau în calcul aceste riscuri și se expun gratuit. Nu își ocrotesc auzul deloc și consideră căștile de protecție a urechilor ca fiind un accesoriu incomod și chiar inutil. Nimic nu este mai departe de adevăr. Protecția împotriva zgomotului pe șantier este esențială, dacă nu vrei să rămâi cu sechele pe viață. Chiar dacă efectele expunerii la peste 100 de decibeli nu se văd imediat, timpul își va spune cuvântul.
3. Inspectează cabina.
Odată ce te-ai urcat în cabină și ți-ai pus căștile de protecție a urechilor, este timpul să te asiguri că toate comenzile funcționează. Fă manevrele obișnuite pe care le faci cu brațul excavatorului, să zicem, dar fără încărcătură și fără ca vreunul dintre colegii tăi să se afle în preajma ta. Nu îți expune colegii la un risc inutil.
Dacă ceva nu funcționează corespunzător, anunță imediat șeful de șantier și nu mai folosi utilajul respectiv până ce un tehnician nu a rezolvat defecțiunea. Chiar dacă problema pe care ai identificat-o pare a fi minoră, ține cont că o defecțiune aparent insignifiantă poate duce la o tragedie. Nu trata defecțiunile cu superficialitate.
4. Poartă echipament de protecție.
Diferite tipuri de activități necesită diferite tipuri de echipament de protecție. La fel este și în cazul utilajelor. Adaptează echipamentul de protecție pe care îl porți, în funcție de ce utilaj operezi. De la mănuși speciale, ochelari de protecție, bocanci cu bombeu metalic, vestă reflectorizantă, la cască de protecție.
5. Comunică eficient.
Comunicarea este esențială pentru siguranța ta și a celor din jurul tău. Urmărește un protocol de comunicare dinainte stabilit cu ceilalți muncitori de pe șantier. Cel mai indicat este să folosești aparate de emisie-recepție, walkie-talkie. Totodată, nu uita că utilaje sunt dotate cu avertizări luminoase și sonore. Folosește claxonul de fiecare dată când consideri că este necesar să îți semnalezi prezența.
Pe lângă toate aceste măsuri de siguranță, este bine să fii la curent cu reglementările în domeniu și să cunoști prevederile legale în construcții. Totodată, este bine să înveți constant și să te perfecționezi, pentru că domeniul construcțiilor este unul în continuă dezvoltare. Evoluează o dată cu el.