campaign-notification campaign-notification

8 Sfaturi vitale pentru a intretine un tren de rulare la utilaje grele

Publicat de 28/07/2022

tren de rulare, utilaje grele, trenul de rulare, componente utilaje, intretinere utilaje, mentenanta utilaje

Va prezentam 8 metode de a mentine in forma maxima orice tren de rulare al utilajelor din flota dumneavoastra.

Cum întrețineți un tren de rulare al oricărui utilaj

Neglijența în întreținerea corespunzătoare și în utilizarea unui tren de rulare din componența unui utilaj vor duce la uzura precoce a acestuia. Trenul de rulare reprezintă aproape 50% din costurile de întreținere ale unui utilaj. Așadar, întreținerea acestuia și operarea corectă a utilajelor pe șenile este cu atât mai importantă. 

Respectând următoarele recomandări, orice tren de rulare al utilajelor dvs. va avea o viață mai lungă, iar costurile de întreținere vor fi minime.

1. Inspectarea componentelor unui tren de rulare

Pentru a menține echipamentului dvs. În stare bună de funcționare, efectuați o inspecție completă a trenului de rulare pentru a verifica gradul de uzură a pieselor trenului de rulare, precum și a lipsă. Inspectați următoarele elemente:

  • Motorul de antrenare
  • Pinionii de antrenare
  • Rolele șenilelor
  • Șuruburile
  • Lanțurile
  • Zalele modulare
  • Tensiunea șenilelor

Verificați șenilele pentru a vă asigura că piesele din care sunt compuse nu sunt dislocate. Dacă sunt, acest lucru ar putea indica o șenilă slăbită sau un știft rupt. Inspectați rolele și transmisiile pentru a vedea dacă există scurgeri de ulei pe acestea. Scurgerile de ulei ar putea indica o etanșare defectă, ceea ce ar putea duce la defecțiuni majore la role sau motoarele de antrenare ale șenilelor.

2. Curățarea unui tren de rulare

Materialele care ajung între componentele șenilelor unui tren de rulare pot provoca cuplarea incorectă a pieselor, ceea ce va duce la o uzură crescută. Așadar, vă recomandăm următoarele:

  • Curățați resturile rămase în trenul de rulare atunci când este necesar, astfel încât rolele să se rotească fără impedimente. Curățați întotdeauna mizeria acumulată după o zi de lucru a utilajului. Acest lucru este deosebit de important mai ales în zonele de lucru cu mult noroi, în depozitele de gunoi, în condiții de umezeală sau în orice aplicație în care materialele rămase în șenile pot fi compactate sau pot îngheța.
  • Folosiți zale perforate în centru, dacă materialul este extrudabil. Cu toate acestea, zalele perforate nu sunt recomandate dacă folosiți utilajul pe terenuri moi, unde mizeria care va pătrunde în șenile are consistență asemănătoare noroiului.
  • Mențineți un nivel adecvat de ghidare, deoarece supra-ghidarea va menține resturile în interiorul trenului de rulare, iar în cazul unui utilaj sub-ghidat, îmbinările vor rămâne cel mai probabil uscate.

3. Tensiunea șenilelor

Operați utilajul timp de cel puțin o jumătate de oră pentru a permite șenilelor să se aclimatizeze la zona de lucru înainte de a verifica și a seta tensiunea acestora. În cazul în care condițiile de lucru se schimbă, precum cantitatea de precipitații, trebuie să ajustați din nou tensiunea șenilelor. Tensiunea unui tren de rulare trebuie întotdeauna reglată în zona de lucru. O tensiunea prea slabă poate provoca o uzură excesivă a bucșelor și a pinioanelor. Acestea pot duce la defecțiuni serioase ale utilajului, compromițând astfel siguranța în lucru și în șantier. Dacă șenilele sunt prea tensionate, acestea vor pune prea multă presiune asupra trenului de rulare și a componentelor lui, în timp ce utilajul va consuma mai mult combustibil.

4. Lățimea zalelor modulare

Echipați utilajul astfel încât să poată efectua lucrări în mediul specific în care-l veți utiliza, folosind cele mai înguste zale care oferă o stabilitate bună și o funcționalitate adecvată.

  • Zalele prea înguste dintr-un tren de rulare vor cauza cufundarea utilajului, în special dacă e vorba de un teren mai moale. De regulă, în timpul rotirii unui utilaj, se acumulează o cantitate semnificativă de materiale pe zalele șenilelor, materiale care ajung ulterior în sistemul de role pe măsură ce echipamentul continuă să se miște. Resturile compactate care se acumulează pe cadrul rolei pot scurta durata de viață a acelui tren de rulare.
  • Zalele cu o lățime puțin mai mare vor oferi o stabilitate mai bună și vor acumula mai puțină mizerie datorită distanței față de sistemul de role. 
  • Dacă alegeți zale prea late, acestea se pot îndoi și crăpa mai ușor. Acestea provoacă o uzură crescută a tuturor componentelor. De asemenea, pot cauza uscarea în exces a articulații și pot slăbi feroneria zalelor.

5. Alegeți șenilele potrivite

Pentru rezultate excelente în munca din șantier cu utilajele pe șenile, va fi necesar să alegeți șenile specifice pentru și aplicațiile în care va fi folosit utilajul. Șenilele mai late sunt o alegere bună atunci când se dorește o presiune mai scăzută la sol, cum ar fi atunci când se operează pe suprafețe stabile. În schimb, dacă aveți nevoie de o presiune crescută la sol, o tracțiune mai bună și o forță de împingere crescută, atunci vă recomandăm să alegeți șenile mai înguste. Căutați acele brand-uri de șenile care nu au marcat șenila cu logo-ul companiei pentru a evita urmele lăsate pe betonul finit.

6. Aveți în vedere terenul pe care veți lucra

Când nu lucrați pe suprafețe plane, ar trebui să urmați următoarele recomandări:

  • Lucrările în pantă provoacă o uzură mai mare a componentelor din partea din spate a trenului de rulare din spate. Vă recomandăm să lucrați la vale, deoarece șenile se uzează mai greu în acest fel;
  • Lucrările în pantă provoacă, de asemenea, uzură excesivă și la sistemele de ghidare de pe ambele părți ale utilajului. Rotiți șenilele dintr-o parte în alta atunci când lucrați pe o parte a utilajului mai mult decât pe cealaltă;
  • Munca pe terenuri în pantă duce la o uzură crescută a componentelor exterioare ale trenului de rulare, deci verificați des aceste piese pentru a vă da seama care e gradul de uzură exterioară a șenilei.

7. Practicile operatorilor

Chiar și cei mai buni operatori nu vor observa la timp uzarea componentelor unui tren de rulare dacă verificarea nu este realizată la timp. Acest lucru poate duce la scăderea productivității și la creșterea ratei de uzură, în special la barele de colț. Reduceți sarcina pentru a evita rotirea șenilei.

  • Uzura unui tren de rulare se măsoară cel mai bine în kilometri parcurși, nu în orele de funcționare. Utilajele pe șenile noi măsoară vechimea trenului de rulare în funcție de distanța parcursă, atât înainte, cât și în marșarier;
  • Virajul constant în aceeași direcție are ca rezultat o uzură dezechilibrată, cu mai mulți kilometri de parcurs pe calea exterioară. Alternează direcțiile de viraj atunci când este posibil pentru a menține aceleași rate de uzură. Dacă nu sunt posibile virajele alternative, verificați mai des trenul de rulare pentru uzură neobișnuită;
  • Reduceți viteza de operare deoarece aceasta poate cauza uzura componentelor trenului de rulare;
  • Evitați operarea inutilă în marșarier pentru a reduce uzura pinioanelor și bucșelor Funcționarea în marșarier provoacă o uzură mai mare a bucșelor, indiferent de viteză. Utilizarea lamelor reglabile va limita timpul petrecut în marșarier deoarece puteți întoarce utilajul și înclina lama în cealaltă direcție;
  • Operatorii ar trebui să înceapă fiecare tură cu o verificare. Această inspecție vizuală ar trebui să includă o verificare a feroneriei slăbite, a etanșărilor, a îmbinărilor și a uzurii generale.

8. Alegeți șinele de cauciuc pentru suprafețe sensibile

Șenilele de cauciuc sunt disponibile pentru excavatoarele de dimensiuni mai mici, iar aceste modele excelează într-o varietate de aplicații. Șenilele de cauciuc permit excavatoarelor să traverseze și să lucreze pe teren moale. Acest tip de șenile cauzează o perturbare minimă a solului pe suprafețele finisate, cum ar fi beton, iarbă sau asfalt.

 

La Multi Parts, ramună a companiei Utilben, veți găsi o gamă variată de piese de schimb pentru orice tip de utilaj, inclusiv piese specifice trenului de rulare. De asemenea, vă oferim beneficii unice:

  • Livrare rapidă
  • Suport tehnic
  • Gamă largă de piese
  • Compatibilitate garantată
  • Suport post-vânzare

La Multi Parts veți găsi piese de schimb din orice categorie pentru branduri de top: JCB, Volvo, Caterpillar, Sunward, Case, Kioti, New Holland, Bobcat, Putzmeister, Komatsu, Pronar, Manitou, Bomag, Kubota, Terex și multe altele.

Pentru consultanță de specialitate în ceea ce privește alegerea pieselor potrivite, vă invităm să ne contactați la 0733 040 000 sau pe [email protected].


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )