campaign-notification campaign-notification

Cum devin operator de utilaje - Cea mai cautata meserie de pe santiere

Publicat de 18/08/2022

Afla cum poti deveni operator de utilaje, printre cea mai cautata meserie de pe santier.

Operatorii joacă un rol deosebit de important pe orice șantier sau în alte locuri în care este necesară intervenția utilajelor. Este nevoie de pregătire și de cunoștințe temeinice pentru a controla acești coloși industriali care ne fac munca mai ușoară. Dacă vă gândiți să deveniți operator de utilaje sau ați cochetat cu ideea aceasta, dar nu știți de unde să începeți, aceast articol este pentru dumneavoastră.

Vom trata punct cu punct pașii care trebuie urmați pentru a ajunge la comanda unui buldoexcavator, excavator, buldozer sau orice alt utilaj. Foarte important de știut, meseria de operator de utilaje este la mare căutare pe piața muncii.

excavatorist operator

Statistica mondială oferă un procent încurajator în ceea ce privește nevoia de angajați în domeniul construcțiilor. Până în 2026, numărul de operatori de utilaje va crește cu 10% în întreaga lume, față de momentul actual. Motivele au legătură cu dezvoltarea constantă a infrastructurii mondiale și țin de cererea tot mai mare de locuințe și clădiri de birouri în marile orașe. Pe baza acestor indicatori, va evolua și oferta de locuri de muncă în construcții.

Pentru majoritatea oamenilor, primul lucru pe care îl fac atunci când vor să vadă dacă o meserie li se potrivește este să afle cât mai multe lucruri despre aceasta. Deci, să investigheze și să exploreze. Să luăm exemplul unui pilot de avion. Desigur, pare foarte palpitant să te afli la manșa unui avion și să vezi lumea, dar ce presupune drumul până în cockpit? Ani lungi de studiu, teste peste teste și presiunea enormă de a fi responsabil de viața a sute de oameni.

Prima resursă de informații spre care trebuie să vă îndreptați este internetul. Veți găsi o multitudine de date folositoare la o simplă căutare pe Google. Puteți începe cu articole despre utilaje precum buldoexcavator, excavator, autogreader, cilindru compactor, etc. și, astfel, veți afla care vă atrage mai mult. Uitați-vă la videoclipuri cu operatori pe YouTube, citiți bloguri și intrați în grupuri de profil pe Facebook. Încercați să obțineți o imagine de ansamblu cât mai cuprinzătoare. I

Ce este meseria de operator? Este potrivita pentru mine?

  • aflați cât mai multe informații despre meseria de operator
  • investigați și explorați cât mai multe aspecte legate de utilaje
  • cea mai vastă sursă de informare este internetul
  • citiți articole și vizionați videoclipuri despre utilaje

operator de utilaje

 

Odată ce v-ați decis că această carieră vi se potrivește și vreți să deveniți operator de utilaje, este timpul să fiți instruit corespunzător. Orientați-vă către o unitate de învățământ sau o companie acreditată de Ministerul Educației și Cercetării, care vă oferă posibilitatea să obțineți o certificare sau o diplomă de mașinist. Înainte de a vă înscrie la cursuri, aflați care este curricula, cât durează programul de formare și ce costuri presupune. Luați în calcul că, la finalul acestor cursuri, va urma un examen. Interesați-vă și în această privință, pentru a nu fi luat prin surprindere când vi se pune foaia de examen în față.

Cursurile de operator și scoala de operator de utilaje

  • trebuie să fiți instruit corespunzător pentru a deveni operator
  • alegeți o unitate de învățământ sau o firmă acreditată
  • puteți obține o certificare sau o diplomă de mașinist
  • aflați care este curricula, cât durează cursurile și cât costă
  • la finalul cursurilor, va urma un examen dificil

Sunt foarte multe școli de operatori în România unde poți face acest curs printre care: SCS BACAU , Calificare-Evaluare , Profesional New Consult  și multe altele, iar majoritatea le oferă în mai multe orașe din țară

operator excavator

Cât durează să devin operator de utilaje?

Meseria de operator de utilaje este una frumoasă, dar și dificilă. Pe lângă plăcerea de a conduce un excavator sau un încărcător frontal de zeci de tone, trebuie să acumulați un bagaj de cunoștințe de mecanică, mentenanță și inspecție a utilajelor. De exemplu, o companie de construcții din România oferă un program special de formare a mașiniștilor, însă absolvirea acestui curs necesită participarea la 35 de ore de teorie și 65 de ore de practică pe utilaje și simulatoare.

Sperăm că acest articol a fost util pentru tine și te-a ajutat să îți faci o idee în ceea ce privește meseria de operator. 

 


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )