campaign-notification campaign-notification

La ce sa fii atent cand cumperi un utilaj second-hand

Publicat de UTILBEN18/08/2021

Cum alegeți cea mai bună ofertă când vreți să achiziționați un utilaj second-hand? Ce puneți în balanța? Afla detalii.

Sfaturi pentru achizitia unui utilaj second-hand

 

 


Cum alegeți cea mai bună ofertă când vreți să achiziționați un utilaj second-hand? Ce puneți în balanța? Care sunt criteriile pe care le luați în considerare când faceți o achiziție de utilaje?

Fie că este vorba de un utilaj mic sau un utilaj mare second-hand, întotdeauna este înțelept și sigur să vă documentați cât mai mult în legătură cu utilajul dorit înainte de a-l cumpăra. Alegerea unui echipament agricol, forestier sau de construcții este un lucru important care poate să aibă un impact major asupra afacerii dumneavoastră. De fapt, date fiind prețurile ridicate ale utilajelor, tranzacția poate fi considerată una riscantă, așa că orice achiziție bună este un mare câștig.      

Din acest motiv, noi vă ajutăm cu 10 sfaturi esențiale în achiziționarea unui utilaj second-hand.    

 

1. Verificați motorul.

Efectul de explozie se manifestă prin scurgerea amestecului de aer-combustibil printre piston și peretele cilindrului, prin adăpostul arborelui cotit. Această verificare se face extrem de simplu. Atunci când motorul este pornit la ralanti, o cantitate de presiune rezultată din combustie ocolește pistoanele și simeringurile și iese în adăpostul arborelui cotit. Dacă aceasta este mai mare decât limită normală, poate avea efecte periculoase, precum scăderea randamentului, a puterii sau un consum ridicat de combustibil.

 

Pentru a verifica dacă motorul utilajului second-hand pe care doriți să îl cumpărați are scăpări de presiune mai mari decât limitele normale, deschideți capacul de umplere cu ulei al motorului și puneți mâna deasupra capacului. Dacă simțiți o presiune ridicată, atunci motorul trebuie verificat mai atent într-un atelier, pentru că există posibilitatea ca motorul să aibă uzuri, iar aerul și combustibilul să se amestece.

 

2. Verificați orele de funcționare.

În ciuda opiniilor populare, atâta timp cât un utilaj este întreținut foarte bine, vârstă lui contează mai puțin. Până la urmă, nimic nu este construit să dureze o veșnicie. Nu va descumpăniți și încercați să aflați câte ore reale de funcționare are utilajul pe care ați pus ochii. Pentru că nu este o știință exactă, cel mai ușor este să întrebați fostul proprietar cât de des a utilizat utilajul pe zi, săptămână și lună. Un echipament agricol sau de construcții este folosit, în medie, o mie de ore pe an.

 

3. Verificați seria motorului și seria utilajului.

Verificați toate seriile (plăcuțele) de identificare a utilajului. Acestea trebuie să fie prezente în mai multe locuri: sașiu, cabină, motor. De asemenea, părțile de caroserie originale ar trebui să aibă sigla producătorului. Există multe fraude în domeniul utilajelor second-hand, de aceea este important să acordați mare atenție acestor aspecte.

 

4. Verificați istoricul utilajului.

Nu ezitați să întrebați dacă utilajul a fost vreodată confiscat. Dacă răspunsul este unul pozitiv, acest lucru înseamnă, cel mai probabil, că unul dintre foștii proprietari nu a avut grijă de utilaj. Un alt lucru important de știut ar fi dacă operatorul a fost responsabil sau a fost implicat în vreun accident la locul de muncă. Pentru asta, ar trebui să verificați și istoricul de service. Nu uitați, dacă pare prea frumos ca să fie adevărat, atunci clar trebuie să fiți vigilent.  

 

5. Verificați istoricul cumpărătorilor și vânzătorilor.

Lista vânzătorilor și a cumpărătorilor este un alt aspect important de verificat. Dar pentru că nu este un factor care să vă determine să achiziționați sau nu utilajul respectiv, vă poate ajuta să eliminați de pe listă utilajele nedorite. Utilajele care au fost tranzacționate între vânzători suspecți sau pe baza unor contracte modeste, ar putea să fie prost administrate. Verificați documentele de proveniență. Solicitați Certificat CE și Certificat de Înmatriculare, dacă este cazul. Întrebați despre Manualul de Service. Dacă aveți un istoric de service la zi, este o garanție suplimentară că orele sunt reale. Ar fi important să aveți cât mai multe documente ale utilajului. Lipsa unor documente ar trebui să vă ridice semne de întrebare.  

 

6. Verificați dacă sunt scurgeri de ulei și fum la motor.

În cazul în care există scurgeri sub utilaj, există șanse ca acestea să fie vizibile. Astfel, puteți să determinați dacă va fi sau nu o achiziție profitabilă pentru dumneavoastră. La pornirea motorului, uitați-vă la fumul evacuat. Fumul de culoare neagră sau gri trebuie să dispară după primele 30 de secunde de la pornire. În cazul în care acesta persistă, s-ar putea ca utilajul să aibă probleme cu pompa de injecție sau injectoarele.

 

7. Verificați semnele vizibile de sudură.

Orice sudură vizibilă este un semn rău în ceea ce privește utilajul. Oricât de bine ar fi fost sudat, în cele mai multe cazuri, a fost sudat manual. Atenție mare la sudurile manuale, deoarece nu sunt la fel de rezistente ca cele automate. Sunt cazuri în care sudura este de calitate, însă și atunci ar trebui să vi se explice clar de ce a fost nevoie de reparația respectivă. În cazul sudurilor în locuri critice, este important să cereți garanție sau înlocuirea componentei.

 

8. Verificați zgomotele ciudate.

Unii cumpărători nu acordă prea multă atenție sunetelor pe care utilajul le scoate înainte de a-l achiziționa. Puțin știu că zgomotele ciudate indică semne de uzură a utilajului. Dacă utilajul nu sună bine, recomandarea noastră este să nu îl achiziționați.

 

9. Verificați dacă frânele sunt slăbite.

Asigurați-vă că puteți testa utilajul. În timp ce faceți un test drive, verificați dacă fiecare componentă funcționează. Frânele trebuie testate în diferite condiții. Și în acest caz, este important să fiți atent la zgomote ciudate. Frânele sunt esențiale, așa că acordați-le o deosebită atenție. Pe parcursul testului, verificați starea cabinei și dacă există erori la bordul utilajului.

 

10. Verificați presiunea pompelor hidraulice.

Sistemul hidraulic este esențial pentru buna funcționare a oricărui utilaj. Dacă pompele sau distribuitorul hidraulic nu funcționează la parametri optimi, atunci veți întâmpina probleme grave în timpul lucrului. Partea delicată este că problemele sistemului hidraulic nu sunt neapărat sesizabile la pornirea utilajului. Este nevoie să faceți probe de lucru cu utilajul. Recomandarea noastră este să apelați la un service specializat, care are sisteme de testare a presiunii hidraulice din pompe și din distribuitor. Dacă faceți aceste teste, puteți evita vicii ascunse costisitoare de reparat.

 

V-am prezentat câteva dintre lucrurile la care trebuie să fiți atenți atunci când achiziționați un utilaj second-hand. Cel mai important aspect este relația cu furnizorul. Vă recomandăm să apelați la un furnizor de renume, care să vă ofere service și garanție și la care puteți să apelați cu încredere și după livrarea utilajului. Un furnizor de utilaje fiabile este chiar UTILBEN. Ne recomandă:

  • cei peste 14 ani de experiență
  • peste 500 de furnizori de încredere
  • peste 1.500 de clienți mulțumiți
  • avem cea mai diversificată gamă de utilaje din România
  • oferim garanție pentru toate utilajele vândute
  • oferim opțiunea de buy-back pentru clienții existenți

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )