campaign-notification campaign-notification

Sfaturi pentru intretinerea utilajelor de constructii

Publicat de UTILBEN22/01/2020

Utilajele grele constituie una dintre cele mai costisitoare investiții pentru constructori, așadar întreținerea corespunzătoare a unui astfel de echipament este vitală pentru ca investiția făcută să dea rezultate bune.

Utilajele grele constituie unele dintre cele mai costisitoare investiții pentru constructori, așadar întreținerea corespunzătoare a unui astfel de echipament este vitală pentru ca investiția făcută să dea rezultatele scontate. Îngrijirea utilajelor duce la creșterea producției și profitului pentru lucrările de construcții. În cazul în care echipamentele dumneavoastră se defectează, acest lucru ar putea să oprească sau să întârzie semnificativ munca pentru un întreg șantier, ceea ce ar duce la pierderi financiare importante.

Stabilirea unui program de întreținere pentru utilajele dumneavoastră este un mod simplu de a vă proteja investiția și de a evita defecțiuni costisitoare. Prin dezvoltarea și implementarea unei rutine de întreținere preventivă, nu numai că puteți prelungi durata de viață a echipamentului dumneavoastră, ci puteți economisi timp și bani.

Implementarea unui plan de întreținere.

 

Primul pas și poate cel mai important este stabilirea unei rutine pentru inspecția și întreținerea utilajelor. Fiecare echipament trebuie inspectat zilnic, pentru a monitoriza diverși indici, precum nivelul fluidelor, umflarea corespunzătoare a anvelopelor, dinți slăbiți, crăpați sau care lipsesc de pe cupele utilajelor. Diferitele activități de întreținerea de rutină, cum ar fi schimburile de ulei sau montarea de noi plăcuțe de frână, ar trebui să fie efectuate în conformitate cu specificațiile producătorilor și programate în avans. Astfel, vă veți putea organiza mult mai bine lucrările dacă știți care utilaje vor fi indisponibile o anumită perioadă, iar activitatea nu va fi întreruptă din cauza defecțiunilor inopinate, sporind astfel productivitatea.

De asemenea, va trebui să luați în considerare și condițiile de mediu în care utilizați utilajele. Dacă utilajul e folosit în condiții dure, spre exemplu într-un mediu cu mult praf, va fi nevoie să schimbați filtrele de aer mult mai frecvent decât în mod normal. Menținerea echipamentului în stare de curățenie ar trebui să fie o altă parte importantă a întreținerii de rutină, care poate ajuta la prelungirea duratei de viață a utilajelor și la prevenirea coroziunii. În mod ideal, acest lucru ar trebui făcut odată cu verificările zilnice enumerate mai sus.

 

Respectarea recomandărilor producătorului.

Menținerea echipamentelor de construcții într-o stare bună de lucru necesită mai mult decât simpla respectare a programului de întreținere. Este important, de asemenea, să aveți grijă de utilaj în timp ce îl folosiți. O modalitate prin care puteți reduce riscul de avarie este să urmăriți îndrumările producătorului, atunci când vine vorba de utilizarea echipamentelor.

Fiecare componentă a utilajelor grele pentru construcții a fost concepută având în vedere o funcționalitate specifică și a fost gândită pentru a fi utilizată împreună cu anumite accesorii și piese. Atunci când operatorii folosesc echipamente în cadrul unor lucrări pentru care nu au fost proiectate și le repară folosind piese necorespunzătoare sau utilizează atașamente care nu se potrivesc, riscă să provoace o avarie serioasă. Pentru a menține flota de utilaje în stare bună de funcționare, trebuie să urmăriți recomandările producătorului cu privire la modul de utilizare și reparare a echipamentelor. Inclusiv recomandările pentru piesele care trebuie achiziționate.

Trebuie menționat că majoritatea utilajelor sunt fabricate pentru a ridica și transporta o anumită greutate, iar operatorii ar trebui să fie conștienți că există niște limitări în acest sens. Ignorarea specificațiilor de performanță ale unui anumit echipament poate compromite eficiența acestuia și poate duce, în cazul în care comportamentul este repetitiv, la defecțiuni serioase ale utilajelor. Defecțiuni care pot pune în pericol nu doar integritatea utilajului, ci și muncitorii. Nerespectarea limitelor de greutate pentru sarcini și a altor specificații poate duce atât la probleme mecanice, cât și la probleme de siguranță.

 

Instruirea angajaților în operarea corectă a utilajelor.

 

Un operator instruit corespunzător va contribui la longevitatea utilajului folosit. Acesta va înțelege capacitățile și limitările echipamentului și se va ocupa de orice problemă de întreținere, pentru a reduce astfel uzura utilajului respectiv. Un program de pregătire adecvat pentru un operator de echipamente grele ar trebui să includă o revizuire a manualului operatorului pentru utilajul pe care îl va folosi, o demonstrație a sistemelor și funcțiilor de lucru, o revizuire a rutinei de întreținere preventivă a mașinii și testarea utilajului, pentru a se asigura că operatorul a dobândit abilitățile și cunoștințele potrivite.

 

Depozitarea utilajelor.

Trebuie să vă asigurați că echipamentul pentru construcții este depozitat într-un loc sigur și uscat, pentru a-l proteja de intemperii și rozătoare sau alte animale. O ultimă măsură este să vă parcați utilajul într-un spațiu acoperit, pentru a-l ține departe de umiditate și de lumina directă a soarelui atunci când nu este în uz. Astfel, vă veți asigura că eforturile depuse până acum nu vor fi în van. Prin depozitarea corectă a echipamentului, veți reduce riscul de rugină, coroziune și alte degradări.

Urmărirea unui program de întreținere pentru echipamentele dumneavoastră este o modalitate eficientă de a le prelungi durata de viață și de a preveni întârzierile costisitoare cu proiectele aflate în derulare. Constructorii care efectuează inspecții zilnice și respectă instrucțiunile producătorului vor putea folosi utilajele la capacitatea maximă și vor beneficia de garanție pentru o mai mare perioadă. Urmând aceste sfaturi, veți putea întocmi un plan solid pentru întreținerea preventivă a utilajelor dumneavoastră și veți putea crește productivitatea și eficiența acestora. Dacă respectați pașii de mai sus, veți petrece o perioadă semnificativă pentru a efectua întreținerea de rutină și preventivă, dar nu veți regreta, cu siguranță!

 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )