Top 10 caracteristici esențiale ale unui antreprenor de succes

Publicat de UTILBEN04/02/2020

Top 10 caracteristici esențiale ale unui antreprenor de succes


Află care sunt atributele antreprenoriale de care ai nevoie că să dezvolți afaceri  

Mulți oameni și-ar dori să aibă propria afacere. Sunt multe avantaje pe care le poți câștiga dezvoltând afaceri precum bani, statut, putere sau libertate. Ai satisfacția enormă să vezi cum o idee se poate transforma într-o afacere și ceea ce la început era doar un vis poate să devină realitate.

Antreprenoriatul îți dă șansa și resursele să contribui la ceva semnificativ și să ai satisfacția de a crea ceva pentru comunitatea în care trăiești. Antreprenoriatul înseamnă un mod de viață activ, creativ, dinamic și provocator. Totuși, să dezvolți propria afacere nu este tocmai ușor deoarece implică multă muncă, stres și asumare de riscuri. Nu este de mirare că doar 5% dintre români au ales calea antreprenoriatului și dezvoltarea propriei afaceri.

Întrebarea este dacă ai nevoie de calități speciale ca să devii antreprenor sau poți să înveți să fii unul? Există atribute antreprenoriale înnăscute sau se pot dezvolta prin învățare și educație? Care sunt acele caracteristici esențiale de care are nevoie un antreprenor să dezvolte afaceri de succes?

În acest articol am prezentat cele mai importante 10 caracteristici pe care le consider esențiale ca să devii un antreprenor de succes. Voi prezenta trăsăturile cheie de care are nevoie oricine dorește să înceapă și să dezvolte propria afacere.  

1. Viziune. 


viziunea in afacere


Pentru a dezvolta afaceri, un antreprenor are nevoie să poată să se uite în viitor pentru a avea o privire de ansamblu clară asupra lucrurilor și pentru a putea seta direcția de dezvoltare și obiectivele organizației. Un antreprenor este mai preocupat de viitor decât de prezent. Întotdeauna mi-a plăcut să mă gândesc cum va arăta viitorul și cum vor evolua lucrurile peste 5-10 ani în industria noastră. Ce probleme vrem să rezolvăm în următorii ani și cu ce soluții eficiente vrem să venim?

Antreprenorii sunt preocupați de progres și dezvoltare, de aceea se uită întotdeauna în viitor. Sunt orientați către rezultate și obiective și ei știu exact ceea ce își doresc. Își setează obiective nerezonabile și fac tot ceea pot pentru a atinge aceste obiective. 

O viziune măreață te ajută să treci mai ușor peste provocări și să te concentrezi pe rezultate. Cu cât este mai mare viziunea cu atât mai mulți oameni valoroși și cu mult potențial vor fi atrași de ea. Toți oamenii vor să contribuie la ceva semnificativ și vor să știe că viața lor nu a fost în zadar. 

Scopul nostru este să contribuim la o schimbare majoră a mediului de afaceri din România prin afaceri factute cu integritate și caracter. Viziunea este ca 1 din 10 utilaje grele folosite în Europa să fie furnizat de UTILBEN  Visez că într-o zi tinerii nu vor mai fi nevoiți să plece într-o altă țară că să muncească pentru un venit mai mare, pentru că vor putea să trăiască o viață bună și plină de semnificație aici în România Este responsabilitatea fiecărui antreprenor să dezvolte viziunea companiei să seteze direcția și să stabilească rezultatele pe care dorește să le obțină.  


2. Curaj. 

Implicarea în afaceri presupune asumarea unor mari riscuri personale și financiare. Afacerile înseamnă un nivel ridicat de incertitudine și nesiguranță. Statisticile arată că 50% din afaceri vor da faliment în primii 4 ani și doar 1 din 10 vor mai exista după 10 ani.

Pentru antreprenori este important să aibă curajul să treacă peste teama de eșec și să aibă abilitatea de a face față eșecului atunci când acesta vine. Dacă ești preocupat despre părerea celor din jur și de ce vor crede ei despre tine dacă dai faliment, va fi foarte greu să-ți asumi riscurile necesare să dezvolți o afacere. Societatea ne învață pe măsură ce creștem că este bine să căutăm joburi sigure și să fim stabili din punct de vedere financiar. Este riscant să ne pornim propria afacere și ne-ar putea costa mult, dar merită. 

Antreprenorii sunt genul de oameni care își pot asuma riscuri mari și în același timp pot să doarmă liniștit noaptea. Dacă îți este frică că îți vei pierde economiile sau că nu vei putea genera venituri suficiente pentru a-ți acoperi cheltuielile, atunci probabil antreprenoriatul nu este cea mai bună soluție pentru tine. 

Dezvoltând afaceri în România am trecut prin provocări majore de la pierderea apartamentului în care locuiam, la utilaje furate, la clienți, furnizori și angajați care m-au înșelat. În tot acest timp, scopul, viziunea, misiunea și valorile mi-au rămas clare. Mi-a fost clar cine sunt, de unde vin, încotro merg și ce vreau să las în urma mea. Aceasta mi-a dat curajul, energia și motivația să continui chiar și atunci când mi-a fost greu. Viziunea trebuie să fie mai mare decât frica pentru a avea curajul necesar să treci prin provocările și durerile dezvoltării unei afaceri.  

3. Creativitate. 


creativitate

Un antreprenor are un spirit inovator, se uită la lumea din jur, identifică probleme cu care se confruntă oamenii și caută soluții eficiente pentru ca să le rezolve. Creativitatea este o trăsătură importantă a oricărui întreprinzător de succes. Antreprenorii sunt oameni deschiși la experiențe noi, sunt independenți, centrați pe originalitate și creativitate. 

Întotdeauna mi-a plăcut să mă gândesc cum putem face ceva mai ușor, mai simplu, mai ieftin, mai rapid, mai eficient.   Este important să vii cu soluții inovatoare, eficiente și creative dezvolta o afacere de succes. Dacă nu ești din fire o persoană creativă și inovatoare poți să te înconjori cu oameni creativi care au o intuiție foarte bine dezvoltată.  

4. Pasiune. 


pasiune

Să fii implicat trup și suflet în proiectele pe care le faci este una din cele mai importante caracteristici ale unui antreprenor. Un antreprenor are succes pentru că iubește ceea ce face. Este nevoie de muncă grea și multe ore suplimentare pentru a dezvolta o afacere de succes, de aceea este foarte important să fii pasionat și să îți placă mult ceea ce faci pentru ca să reușești. Este o plăcere pentru un antreprenor să vadă ideile puse în realitate și să culeagă rezultatele muncii.

Ca antreprenor, am pornit în afaceri de la zero, fără resurse inițiale, fără experiență similară, fără suport sau sprijin, fără relații în politică. Am crezut că se pot face afaceri etice de succes și în România. Am dedicat multă muncă, energie și pasiune în proiectele în caream fost implicat pentru a obține rezultate. Cred că atunci când te implici într-un proiect, trebuie să fii implicat 100% cu trup și suflet pentru a atinge rezultate excepționale.   


5. Om de acțiune. 


om de actiune


Un antreprenor este un om de acțiune, plin de energie și motivat, care nu stă prea mult pe gânduri înainte să înceapă ceva nou. Este important să ai o mare putere de muncă și să nu dai înapoi la greu. Pentru a fi un om de acțiune este important să fii într-o stare bună de sănătate care să susțină eforturi substanțiale. Un antreprenor este întotdeauna pregătit și entuziast să înceapă o nouă aventură.


Nu există loc pentru amânare și delăsare în afaceri. Trebuie să fii pregătit să depășești întotdeauna așteptările pentru a putea să rămâi pe piață. Antreprenorii știu ce este necesar să facă și nu ezită să facă tot ceea ce este necesar pentru a avea succes. Un antreprenor bun nu lasă oportunitățile să treacă pe lângă el.

Provocarea mea la început în afaceri a fost că de multe ori am trecut prea repede la acțiune, fără ca să am răbdare să trec prin partea de planificare, strategie, analiză, simulare și testare. Mă entuziasmez repede când îmi vine o idee și o duc direct la implementare. Sunt recunoscător că am o intuiție foarte bună care m-a ajutat mult, însă cred că multe lucruri aș fi putut să le fac mult mai ușor și mai eficient dacă mi-aș fi luat mai mult timp de gândit și planificat. 

Un antreprenor de succes este un om de acțiune, un activator care face lucrurile să se întâmple. E important în același timp ca acțiunea să fie în echilibru cu partea de gândire și strategie. Eficienta strategiei este măsurată în capacitatea de implementare.  

6. Optimist. 


optimist in business

Un antreprenor este un optimist convins și vede întotdeauna partea plină a paharului. Antreprenorii sunt niște visători și văd întotdeauna partea pozitivă a lucrurilor. Ei se gândesc cum pot să facă lucrurile mai bine și cum pot contribui la o lume mai bună.

Un antreprenor nu se gândește la trecut și nu se lasă copleșit de negativism sau provocări, ci se concentrează pe progres și pe a merge înainte. Când se confruntă cu provocări, antreprenorii nu le văd ca și probleme ci ca și oportunități. Provocările sunt o motivație pentru antreprenori pentru a-și depăși limitele și a atinge noi rezultate. Un antreprenor este sigur pe sine și încrezător. Siguranța unui antreprenor vine din cunoașterea identității, a scopului în viață și a misiunii personale.  

Faptul că sunt optimist și am o atitudine bună m-a ajutat că să trec peste multe provocări ca și antreprenor. Am căutat să găsesc ceva bun în toate provocările, să-mi învăț lecțiile și să merg mai departe cu entuziasm și energie.  

Îmi doresc mult să văd rapid rezultate în proiectele în care sunt implicat. Uneori am tendința să fiu nerealist și să setez obiective nerezonabile care sunt aproape imposibil de atins.

Tu vezi de obicei partea plină sau partea goală a paharului?   

7. Adaptabilitatea. 


adaptabilitatea in business


O trăsătură importantă a unui antreprenor este deschiderea către nou și disponibilitatea la schimbare. Un antreprenor este flexibil pe termen scurt dar rămâne consecvent cu viziunea, valorile și principiile pe termen lung. Ritmul schimbărilor și volumul de informații noi din fiecare zi este foarte mare, de aceea e important pentru un antreprenor să se adapteze ușor la noile condiții.

Am început călătoria în domeniul afacerilor fără resurse inițiale, fără bani, fără educație în afaceri, fără experiență sau sprijin. Am pornit cu o idee în minte, cu mult entuziasm și m-am folosit de tot ce am avut în jur și tot ce am știut să fac. Am creat propriul site singur deoarece am terminat facultatea de automatică și calculatoare și aveam cunoștințele minime necesare. Mi-am făcut singur partea de branding, logo, identitate vizuală. Sediul era acasă și nu aveam nici măcar un birou separat pentru afacere, lucram la masa din bucătărie.  Nu este nicio rușine ca să începi de jos, de la ce ai și să crești de acolo. Sunt nenumărate afaceri care au început într-un garaj și au ajuns lideri mondiali în industria lor.

Nu e cazul să începi cu cheltuieli mari de imagine, să îți închiriezi un birou în centru și să îți cumperi o mașină de firmă. Începe cu pași mici, dar gândește-te la scară mare. Profită de fiecare oportunitate care ți se potrivește. Obiectivul tău principal este să ai cash-flow pozitiv și să demonstrezi că afacerea ta poate să funcționeze.

Ca și antreprenor te adaptezi la situații neobișnuite cu care nu ești familiar. Antreprenorii sunt pregătiți să facă tot ceea ce este necesar pentru a face o afacere de succes. 

Îmi plac schimbările și sunt confortabil să fac multe schimbări pentru a atinge rezultatele dorite. Am observat însă că oamenii din echipele mele pot să ajungă frustrați datorită numărului mare de schimbări. Orice progres implică schimbare ceea ce înseamnă provocare și ieșire din zona de confort. Am învățat că este important ca suportul să fie pe măsura provocării, altfel oamenii nu vor face față, se vor frustra și vor renunța.  

8. Perseverență. 


perseverenta in business


Să fii dispus să plătești prețul și să te ridici ori de câte ori ai căzut. Antreprenorii sunt oameni care continuă și nu se lasă înfrânți chiar și atunci când majoritatea se hotărăsc să renunțe. În afaceri ai nevoie de o mentalitate de învingător, să ai încredere în forțele proprii, să intri cu optimism în fiecare bătălie cu gândul de a o câștiga.  Antreprenorii de succes sunt orientați pe rezultatul final și sunt disciplinați în îndeplinirea obiectivelor. Își stabilesc obiective mari pe care le duc la îndeplinire și aceasta le aduce satisfacție.

Antreprenoriatul necesită multă muncă susținută, răbdare și determinare pentru a reuși. Îți oferă satisfacția enormă să vezi cum o idee se poate transforma într-o afacere și ceea ce la început era doar un vis, poate să devină realitate.  Ai nevoie de o motivație internă puternică pentru a dezvolta afaceri. Ca antreprenor vei fi propriul tău șef, asta înseamnă că nu o să fie nimeni care să îți spună ce trebuie să faci. Va trebui să fii în controlul timpului, energiei și resurselor.

Când am început UTILBEN, în 2006 am venit cu un model total diferit de modelul clasic de comerț cu utilaje. Nu am avut bani să cumpăr nici măcar un singur utilaj pe stoc, de aceea am fost nevoit să inovez. Am venit cu un model de intermediere în comerțul cu utilaje prin care promovăm utilajele exclusiv online. A durat 2 ani ca să conving primul client să plătească 100% în avans un utilaj pe care îl văzuse doar în poze din Germania. În fiecare zi dădeam telefoane, mă întâlneam cu clienții și le prezentam ofertele. Deoarece nu aveam un istoric nici referințe, a fost foarte greu să fac prima tranzacție. Sunt recunoscător că nu am renunțat atunci când a fost cel mai greu și mi-am păstrat încrederea și credința că acest business va fi de succes.  

9. Leadership. 


leadership UTILBEN

Un antreprenor este un lider care are o viziune măreață și știe să atragă oameni în jurul lui. Nu poți să dezvolți afaceri de unul singur. Ai nevoie să recrutezi oameni buni cu care să faci echipă și către care să delegi. În afaceri ești nevoit să formezi echipe care să performeze. Ești provocat să găsești oameni care să creadă în idea ta, să te urmeze și să te ajute să îți implementezi viziunea.

Este o adevărată artă să îi conduci pe alții spre performanță. Cheia succesului unui lider este capacitatea de a-i conduce pe ceilalți într-un mod eficient. Ai nevoie ca mai întâi să înveți să te conduci pe tine. Pentru aceasta e nevoie să îți găsești identitatea și să îți faci timp să răspunzi la întrebări existențiale precum: Cine ești? De unde vii? Încotro mergi? Ce vrei să lași în urma ta? Semnificația ta și respectul de sine ca lider trebuie să fie găsite în identitatea ta, nu în titlurile sau posesiunile pe care le ai.

Leadershipul nu se bazează pe poziția ocupată în organizație, pe titlurile pe care le ai ci pe capacitatea de a influența. Leadershipul are menirea de a zămisli idei de perspectivă și de a motiva oamenii înspre viitor, înspre atingerea viziunii.  

Abilitățile naturale de conducere îi ajută pe antreprenori să motiveze, să inspire și să îi influențeze pe cei din jur.

Ca lider ești responsabil să definești viziunea și să alegi ținta pentru organizație. Va trebui să definești viziunea pentru următorii 5-10 ani. Perspectiva pe timp îndelungat înseamnă claritate și concentrare pe progres. Un lider bun îi ajută pe oameni să crească și să se dezvolte, dându-le responsabilitate, provocări și sprijin.

La începutul afacerii am fost singur și nu am avut către cine să deleg. Am fost nevoit să acopăr toate rolurile din companie de la marketing, vânzări, serviciu clienți, operațional, tehnic, secretariat. Am învățat că un lider eficient recrutează oameni la nivelul lui sau mai mari, dacă vrea să atingă performanță.

Un lider are o minte deschisă și este dispus să învețe lucruri noi tot timpul. Singurul mod prin care poți să ajungi în top-ul unei industrii este să evoluezi constant.    

10. Comunicare. 


Comunicare

Antreprenorii au nevoie de bune abilități de comunicare și convingere pentru a-și vinde ideile, produsele și serviciile. Ca antreprenor vei avea nevoie să discuți cu viitori angajați, clienți, investitori, de aceea este necesar să ai bune abilități de comunicare.

Dacă nu reușești să spui în 60 de secunde care sunt avantajele și beneficiile produselor și serviciilor tale vei pierde atenția oamenilor. Un antreprenor dezvoltă constant povestea companiei. Va trebui să comunice clar viziunea, misiunea și valorile companiei pentru a putea atrage oameni excepționali cu care să facă echipă și care să-l ajute să implementeze viziunea. Un antreprenor este responsabil să stabilească cultura companiei, să îi seteze valorile și principiile fundamentale.

În acest articol am prezentat cele mai importante 10 caracteristici pe care le consider importante pentru un antreprenor.  Nu trebuie neapărat să le ai pe toate aceste 10 caracteristici pentru a deveni un antreprenor de succes. Este important să ai o viziune legată de viitor și curaj ca să începi. 

Avem nevoie de cât mai mulți români care să aibă curaj să-și pornească propriile afaceri și să înceapă drumul antreprenoriatului.  E timpul să fim inovatori și să arătăm că și în România se poate! 

Visul meu este ca România să devină țara cu cele mai bune condiții din lume pentru a dezvolta o afacere. Visez ca într-o zi, tinerii nu vor mai fi nevoiți să plece într-o altă țară ca să muncească pentru un venit mai mare, pentru că vor putea să trăiască o viață bună și plină de semnificație aici în România. În România avem mulți oameni inteligenți, creativi, muncitori, adaptabili dar avem nevoie de mai mult curaj și viziune ca să putem crea lucruri valoroase de care să se bucure întreaga lume.  

Tu cum ai defini cel mai bine spiritul antreprenorial?

Care sunt caracteristicile cu care te identifici?   


Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date. Consultă termenii și condițiile! Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )