campaign-notification campaign-notification

Utilaje electrice – viitorul industriei de constructii

Publicat de 21/12/2021

utilaje electrice, utilaj electric, echipamente electrice constructii, echipamente grele electrice, utilaje grele electrice, echipament electric

Care sunt beneficiile utilizarii de utilaje electrice in constructii - in articolul nostru am sumarizat principalele avantaje.

Producătorii de echipamente grele au început în ultimii ani să-și îndrepte focusul pe construirea de utilaje electrice, fie că e vorba de utilaje complet electrice, sau utilaje hibride.

Aceste echipamente constituie o alternativă inovatoare la tradiționalele utilaje de construcții care funcționează pe diferite tipuri de carburant. Imboldul pentru adoptarea practicilor sustenabile s-a intensificat în ultimul deceniu, astfel utilajele electrice se alătură acum în rândul mașinilor electrice și transportului public, sub forma unei alternative ecologice.

Conceptul de utilaje electrice pentru construcții nu este unul nou. Utilajele electrice hibride sunt disponibile pe piață de mulți ani, iar modelele complet electrice sunt în prezent disponibile pentru închiriere sau achiziționare în întreaga lume. Această tendință de a trece la utilaje electrice vine și din sectorul public. Guvernele din întreaga lume adoptă tot mai multe reglementări privind emisiile de dioxid de carbon. Iar, în ceea ce privește sectorul privat, multe companii s-au aliniat acestor reglementări prin adoptarea unor politici de sustenabilitate. Cerințele de sustenabilitate apar deja în specificațiile fiecărui proiect din construcții, iar această tendință va continua să crească.

În șantierele din țara noastră, majoritatea utilajelor folosite sunt alimentate cu motorină. Cu toate că echipamentele de construcții pe motorină sunt încă dominante în România, utilajele electrice încep să-și facă loc pe piață.

utilaje electrice

Când vine vorba de capabilitățile generale de performanță, echipamentul complet electric este aproape identic cu omologul său diesel. În cazul multor modele de utilaje, singurele diferențe între varianta electrică și cea pe motorină se referă la o greutate puțin mai mare și o creștere mică a puterii continue a motorului pentru echipamentele electrice. Cele mai mari diferențe între echipamentele electrice și cele diesel se regăsesc sub capotă. În locul clasicului motor diesel și al ventilatorui de răcire, echipamentul electric găzduiește acumulatori litiu-ion reîncărcabili. De asemenea, unor echipamente electrice le lipsesc sistemele hidraulice tradiționale regăsite la omologii lor diesel. 

Top 3 beneficii ale utilajelor electrice

Tranziția către utilaje electrice aduce o serie de beneficii companiilor de construcții și mediului în mai multe moduri. Principalele trei avantaje ale includ:

  • Acumularorii litiu-ion cu 0 emisii
  • Motoare mai silențioase ce reduc vibrațiile și poluarea fonică
  • Componentele electrice generează costuri operaționale și de mentenanță reduse
  • Accesul facil la fonduri europene pentru achiziționarea de utilaje

Emisii reduse de dioxid de carbon

Deoarece echipamentele electrice de construcții nu se bazează pe benzină sau motorină, acestea nu generează emisii și promovează practici sustenabile. Acesta este un beneficiu foarte important, deoarece domeniul construcțiilor reprezintă în prezent aproximativ 39% din emisiile de CO2 din lume legate de energie și adoptarea tehnologiilor mai ecologice este notoriu lentă.

Mașinile complet electrice se bazează pe baterii litiu-ion, eliminând efectiv nevoia de combustibili fosili. Aceste mașini alimentate cu baterii sunt o necesitate pentru companiile care lucrează în zone cu emisii limitate care interzic utilizarea mașinilor alimentate cu motorină.

Mai puțină poluare fonică

Poluarea fonică este o problemă larg răspândită în industria construcțiilor. Utilajele nu creează doar zgomot nedorit pentru cei care locuiesc și lucrează în apropierea șantierelor, dar pun în pericol și sănătatea muncitorilor din construcții care sunt expuși în mod regulat la acesta. Expunerea la zgomot constant de peste 85 decibeli timp de mai mult de opt ore poate fi periculoasă, iar muncitorii din construcții sunt cei mai expuși riscului.

Din fericire, echipamentele electrice de construcții sunt mult mai silențioase decât mașinile tradiționale alimentate cu motorină. Deoarece echipamentelor electrice le lipsește motorul diesel și ventilatorul de răcire, acestea generează mai puțin zgomot și mai puține vibrații. Acest lucru face ca utilajele electrice să fie mai sigure și îi ajute pe cei care lucrează în șantier să se simtă mai puțin obosiți la final de zi de lucru.

Costuri mai mici

Un avantaj suplimentar adus de aceste utilaje electrice se referă la reducerea costurilor pe termen lung pentru companiile de construcții. Echipamentele complet electrice nu numai că elimină costurile ce țin de combustibil, ci reduc și costurile totale de operare datorită timpului de funcționare mai mic al motorului. Cu utilajul alimentat cu motorină, se acumulează mult timp de funcționare a motorului în timp ce utilajul este inactiv. Un utilaj electric, pe de altă parte, se oprește imediat ce operatorul întoarce cheia și nu se acumulează timp suplimentar de funcționare.

Echipamentele electrice de construcții generează și costuri de întreținere mai mici. Bateriile cu litiu-ion și motoarele electrice sunt practic fără întreținere, iar mașinile electrice au de obicei mult mai puține piese decât modelele diesel. Acest lucru reduce atât timpul total petrecut cu întreținerea, cât și costul înlocuirii pieselor individuale.

utilaj electric fonduri europene

Viitorul este electric – acces mai rapid la fonduri europene 

Adoptarea de utilaje electrice în lucrările de construcții este încă la început în România, dar este posibil ca acest lucru să se schimbe în următoarele decenii. Uniunea Europeană și-a înăsprit în ultimii ani reglementările cu privire la standardele de emisii, inclusiv pentru utilajele grele. Acest lucru îi convinge pe tot mai mulți antreprenori din construcții să opteze pentru utilaje electrice, cu zero emisii.

De asemenea, antreprenorii care vor opta pentru utilaje electrice, vor putea obține mult mai ușor fonduri europene pentru achiziționarea echipamentelor necesare. 

Un viitor complet electric pentru sectorul construcțiilor poate părea nerealist, dar se poate să fie mai aproape decât am crede. Industria auto, de exemplu, este deja în tranziție la vehiculele electrice. Multe țări din UE au anunțat că vor interzice vânzarea de mașini pe carburant până în 2025. Echipamentele de construcții integral electrice au demonstrat deja că pot ține pasul cu cele alimentate cu motorină, reducând în același timp costurile și emisiile. 

Utilaje electrice disponibile la UTILBEN

UTILBEN este o companie care pune accent pe inovare continuă, pe diversificarea liniilor de business și pe satisfacerea nevoilor clienților săi. Știm cât de important este ca antreprenorii din construcții să aibă acces la utilaje de construcții performante și care generează costuri reduse. De asemenea, înțelegem foarte bine și motivele din spatele demersurilor înspre tehnologii mai prietenoase cu mediul.

Astfel, am inclus în oferta noastră și o serie de utilaje electrice care vă vor eficientiza munca și vă vor ajuta să deveniți mai profitabil. Iată câteva dintre gamele de utilaje electrice disponibile la UTILBEN:

  • Nacele electrice de tip foarfecă SUNWARD
  • Stivuitoare electrice BAOLI
  • Încărcătoare telescopice electrice FARESIN

nacele foarfeca electrice

Nacele electrice de tip foarfecă de la SUNWARD

În gama SUNWARD se regăsesc 3 modele de nacele electrice, cu înălțimi de lucru de până la 13,8 metri. Nacelele electrice de tip foarfecă folosesc un mecanism silențios, nu emit vapori și sunt mai puțin voluminoase în comparație cu nacelele foarfecă alimentate cu motorină. Sunt ideale pentru spații interioare înguste.

Veți putea afla mai multe despre întrebuințările acestor nacele din articolul nostru “8 Activități la care puteți folosi o nacelă foarfeca SUNWARD”. De asemenea, puteți vedea AICI toate nacelele electrice de la SUNWARD.

stivuitoare electrice

Stivuitoare electrice de la BAOLI

În această categorie intră atât electrostivuitoarele marca BAOLI, cât și transpaleții și stivuitoarele de depozit ale acestui producător. Aceste echipamente sunt perfecte pentru depozite și magazine, dar pot fi folosite la fel de ușor și în exterior. 

Puteți vedea pe site-ul nostru toată gama de echipamente BAOLI

De asemenea, din articolul următor, puteți afla mai multe detalii despre aceste utilaje, dar și despre producător: “Stivuitoare Baoli - productivitate ridicată la un preț competitiv

incarcator telescopic electric

Încărcător telescopic electric de la FARESIN

Încărcător telescopic FARESIN 6.26 Full Electric este primul încărcător telescopic 100% electric din lume. Producătorul italian a introdus conceptul de sustenabilitate eficientă printr-un utilaj performant și sustenabil.

Aflați mai multe despre acest utilaj electric de la FARESIN de AICI.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )