campaign-notification campaign-notification

3 sfaturi esențiale pentru operatorii de utilaje grele

Publicat de 06/10/2020

sfaturi operatori utilaje

Descopera care sunt cele 3 sfaturi esentiale pentru operatorii de utilaje grele in cadrul santierelor de constructii.

Sfaturi esențiale pentru operatorii de utilaje grele

Ești operator pe excavator, încărcător frontal sau orice alt utilaj care nu lipsește de pe șantierele din România? Dacă da, atunci acest articol ți se adresează! Pentru că este crucial să știi cum să rămâi în siguranță la muncă și să îi protejezi pe cei din jurul tău.

Statisticile privind vătămările și chiar decesele pe șantiere vorbesc de la sine. Nu mai puțin de 21% din totalul accidentelor de lucru au loc în domeniul construcțiilor.

Multe dintre accidente pot fi prevenite dacă ar crește gradul de atenție în rândul celor care operează utilaje și muncesc pe șantiere. Important este ca locul de muncă să fie un mediu cât mai sigur pentru tine și pentru cei din jurul tău. Cele mai frecvente evenimente imprevizibile în rândul muncitorilor sunt: cădere de la înălțime, electrocutare, cădere de sau între obiecte vătămătoare.

Accidentele se întâmplă la tot pasul, dar sunt anumiți pași pe care îi puteți face tocmai pentru a le preveni. Iată 3 sfaturi utile pentru a ajunge în siguranță acasă, după o zi grea pe șantier:

 

1.      Comunică și iar comunică.

Manifestarea intențiilor tale este esențială atunci când operezi un utilaj greu. Trebuie să te asiguri că toți cei din jurul tău știu ce se întâmplă când te afli la comanda unui excavator sau încărcător frontal. Este deosebit de important să te asiguri că nimeni nu va fi luat prin surprindere. Pentru că atunci se întâmplă cele mai multe accidente.

Trebuie să te asiguri că nimeni nu se află pe traseul tău de lucru. În locul nepotrivit, în momentul nepotrivit. Folosirea stațiilor de emisie-recepție este cel mai bun sfat pe care ți-l putem da. Este cea mai bună și rapidă modalitate de a-i atenționa pe cei din jurul tău, mai ales dacă nu-i vezi. Ceilalți muncitori se pot afla în afara zonei tale de vizibilitate și, astfel, sunt expuși la accidente grave.

Șantierele sunt locuri extrem de zgomotoase. Așa că, cel mai bine este să te asiguri că toți colegii te-au auzit. Solicită-le să îți răspundă și să îți confirme că poți muta utilajul fără ca ei să se afle pe traseu. Chiar dacă pare o metodă plictisitoare sau chiar agasantă, te asigurăm că respectarea ei a salvat nenumărate vieți pe șantierele din întreaga lume.

 

2.      Fii conștient de mediul înconjurător.

Tu trebuie să fii cel care are inițiativă în luarea oricărei măsuri de siguranță, pentru că tu, în calitatea ta de operator de utilaje, ești cel mai periculos. Cu ghilimelele de rigoare, bineînțeles. Ideea este că tu, aflat la înălțimea unei macarale, de exemplu, ești mult mai protejat decât colegii tăi care se deplasează pe jos și au doar o cască de protecție și bocanci cu bombeu metalic.

Înainte de a urni un buldoexcavator de pe loc și chiar înainte de a face o mișcare largă sau subită cu brațul de excavare, asigură-te că nimeni nu se află în preajma ta. Nu te baza pe atenția celorlalți, ci fii tu cel prevăzător. Gândește-te cum te vei simți dacă, din neglijență, vei accidenta grav un coleg sau vei cauza o nenorocire. Un moment de neatenție poate fi fatal.

Asigură-te că și tu ești în siguranța. Chiar dacă tu ești operatorul și cabina unui utilaj este destul de rezistentă și te poate proteja în caz de răsturnare, nu strică să verifici de două ori traseul pe care îl vei urma. Asemenea unui pilot de Formula 1 care ia la pas un circuit pentru a-i descoperi zonele periculoase, dă-te jos din cabina confortabilă a echipamentului de construcții pe care îl operezi și identifică denivelările, gropile și obstacolele ce-ți stau în cale.

 

3.      Fii atent la limita de încărcare.

Cunoaște-ți utilajul și nu întrece limitele sale. Este important să ai o conexiune bună cu excavatorul sau încărcătorul pe care îl operezi și să îi cunoști limitările. Chiar dacă pare un colos invincibil, asemenea lui Ahile, are slăbiciunile sale. Nu depăși limita sa de încărcare, indiferent de context.

Adesea, pe șantiere, se lucrează la foc rapid și este o presiune mare de a termina lucrarea cât mai repede. Sunt termene de respectat și bani de încasat. Dar asta nu înseamnă că trebuie să îți pui viața în pericol. „Graba strică treaba” este un vechi proverb românesc, iar acest lucru este de două ori mai adevărat într-o zonă de construcții. Îți riști sănătatea, dar și integritatea utilajului sau a zonelor construite.

Finalizarea unui proiect la timp nu poate fi mai importantă decât viața ta sau a colegilor tăi. Dacă ai nevoie să muți încărcături mai mari, atunci folosește un utilaj care îți permite acest lucru. Dacă nu, nu forța echipamentele din dotare.

 

 

Acestea au fost doar 3 sfaturi esențiale pe care trebuie să le respecți, dacă vrei să rămâi în siguranță și să nu îi pui pe cei din jurul tău în pericol. În articolele viitoare, vom reveni cu alte reguli care îți pot salva viața!

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )