campaign-notification campaign-notification

3 Modalități de a crește eficiența de ridicare a excavatorului

Publicat de 11/02/2021

eficiență excavator, creștere eficiență excavator, excavator mai eficient, cum fac excavatorul mai eficient, excavatoare performante

Cum poți îmbunătăți eficiența de ridicare a excavatorului tău? Află care sunt cele 3 modalități de a face acest lucru.

Modalități de a crește eficiența de ridicare a excavatorului

Ridicarea liberă a unor obiecte cu un excavator second hand  necesită pregătire, atenție și instruire prealabilă. Dacă regulile de ridicare corectă a obiectelor nu sunt respectate de către operatori, acest lucru se poate transforma în întârzierea termenelor de predare a lucrărilor și chiar accidente de muncă. Un utilaj care nu a ridicat corect un obiect, va fi instabil și în pericol de deteriorare.

În cele ce urmează, vă oferim 3 sfaturi utile pentru a vă face munca mai ușoară și mai sigură.

excavator second hand

1. Șantierul este un loc de joacă pe care trebuie să îl cunoașteți cu ochii închiși.

Un șantier de construcții este tot un deal și-o vale, așa că operarea unui excavator nu este chiar floare la ureche. Operatorii sunt responsabili pentru orice problemă cauzată de utilaje și nu trebuie să pună în pericol integritatea echipamentelor sau a celor aflați pe șantier. Asta înseamnă că trebuie să cunoască zona în care lucrează, ca-n palmă.

Printre lucrurile pe care un operator responsabil trebuie să le ia în seamă, se numără starea de funcționare a utilajului, rezistența suprafeței pe care lucrează excavatorul și modalitatea optimă de mutare a încărcăturii. Înainte de a efectua manevra de ridicare, operatorul trebuie să examineze mediul înconjurător, pentru a se asigura că nu se află nimic deasupra sau sub utilaj care ar putea interfera cu bunul mers al lucrurilor.

Dacă lucrați în pantă, evitați transportul de obiecte, pe cât posibil, sau acordați o atenție sporită fiecărei mișcări. Totodată, evitați să lucrați cu șenilele poziționate paralel cu panta. Atenție și la mișcarea paralel cu panta a brațului de excavare, pentru că o manevră greșită poate pune utilajul în balans și îl poate răsturna într-o clipă.

Brațul excavatorului trebuie să fie tot timpul centrat și cât mai aproape de sol cu putință, pentru a obține un grad maxim de stabilitate. Mișcarea trebuie să fie lentă și precisă, pentru că o manevră bruscă va destabiliza utilajul. Atenție, niciodată să nu circulați cu excavatorul pe o pantă cu o înclinație mai mare de 25 de grade.

 excavatoare second hand utilben

 

2. Capacitatea de ridicare a unui excavator este limitată nu doar de imaginația operatorului.

Capacitatea de ridicare pe care o are un excavator este limitată de două aspecte: limitarea hidraulică și limita de răsturnare.

„Limitat hidraulic” înseamnă că utilajul este guvernat de puterea hidraulică de a ridica o încărcătură. „Limita de răsturnare” înseamnă că există un punct critic în care excavatorul va începe să se desprindă de sol, odată cu ridicarea unui obiect prea greu. Producătorii testează echipamentele pentru a determina câtă greutate pot ridica fără riscul ca utilajul să se răstoarne. Testele se fac în funcție de înălțimea de ridicare și distanța față de centrul excavatorului. Pe baza acestor informații, sunt create grafice de ridicare, care se regăsesc în manualul utilizatorului sau lipite și imprimate, la vedere, direct pe utilaj sau în cabina operatorului.

Pentru a prelungi perioada de funcționare excavatorului și pentru a minimiza uzura, asigurați-vă că respectați întotdeauna înscrisurile de pe tabelele de ridicare și nu depășiți limita de încărcare.

 excavator second

Vezi si alte articole despre excavatoare:
3 Lucruri de luat în calcul când îți alegi un excavator

3 Caracteristici esențiale ale excavatorului ideal

 

3. Graficul de ridicare trebuie citit și înțeles, iar toate informațiile trebuie cunoscute cu ochii închiși.

Chiar dacă ridicarea unor obiecte cu un excavator pare o treabă ușoară pentru un operator experimentat, este important să respectați întotdeauna diagrama de ridicare. Aceasta vă oferă informații esențiale, cum ar fi capacitatea optimă de ridicare, în funcție de înălțimea la care este ridicat un obiect, raportat la greutatea acestuia, desigur.

În funcție de lungimea brațului, contragreutăți sau lățimea șenilelor, pot exista mai multe tabele care să indice limitările de ridicare. Unii producători vor include chiar dimensiunea cupei în graficul de ridicare, respectiv greutatea acestui atașament. Totuși, dacă această informație nu este prezentă în tabelul cu pricina, cade în sarcina operatorului să știe câtă greutate se află la capătul brațului hidraulic. Aici, poate fi inclusă chiar cupla, alături de cupa în sine, și, desigur, greutatea materialului sau obiectului transportat.

Este important de știut că informațiile marcate, de obicei, cu un asterisc sunt limitări hidraulice și nu depășesc 87% din capacitatea hidraulică a excavatorului, conform Organizației Internaționale de Standardizare (ISO).

Pe lângă aceste trei măsuri de siguranță, este important să luați în calcul și efectuarea unor cursuri de perfecționare a operatorilor. Nu strică să deveniți mai bun în ceea ce faceți și să cunoașteți limitele utilajului dumneavoastră.

 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )